Vinomondos vinskola del 1 – Grundreglerna
Redan efter att du har tagit dig igenom den här delen så kommer du klara middagen med betydligt bättre självförtroende. Det här de första enkla stegen till hur du kombinerar mat och vin.
Servering
Många vindrickare brukar servera sitt favoritvin först – för att ta de viner som man själv tycker är lite sämre senare. Det är visserligen ingen dum idé om du hellre dricker mycket än gott. I de fallen kommer du ändå inte känna av smaken på de senare vinerna. Men vill du ha vinkväll att minnas så är det inte så du ska resonera.
När du lägger upp planen för hur du ska servera vinerna behöver du planera utifrån att kvällens första viner inte smakmässigt tar över de andra vinerna. Om du börjar med en riktig smakbomb är risken stor att de senare vinerna känns väldigt tama i jämförelse. Regeln är därför att alltid servera lättare viner före fylligare viner, torrare viner före sötare viner och yngre viner före äldre lagrade viner.
Kombinera vin och mat
Förr fick man ofta höra att rött vin var till kött och vitt vin till fisk. Det är en så kraftig förenkling att den blir felaktig. Vinet ska kombineras efter vad den dominanta smaken i maträtten är – inte utifrån vad som är huvudråvaran. Har du en kraftigt kryddad fiskrätt så kan det faktiskt vara ett rött vin som passar betydligt bättre.
Huvudregeln är att ju mer smakrik maträtten är desto fylligare bör vinet vara och tvärtom. Tänk därför snarare på vad som är den dominerande smaken i maträtten, i stället för vad råvaran är, när du bestämmer vilket vin du ska servera.
Rätt temperatur – för smakens skull
I Sverige dricker vi ofta vinerna antingen för kalla eller för varma. Vi har någon gång lärt oss att vita viner ska vara kylskåpskalla och röda viner rumstempererade. Vad det egentligen betyder har vi däremot inte förstått.
Vi har det generellt sett varmare inomhus i dag än det var förr. Det har gjort att röda viner, som ofta rekommenderas vara rumstempererade, serveras för varma. Ett rumstempererat vin bör i stället vara 18-19 grader. Är vinet varmare än så upplevs det inte lika fräscht. Alkoholsmaken tar då över mera av smaken och vinet känns obalanserat och antingen för sött eller för fylligt. En bra grundregel är därför att ställa det röda vinet i kylskåpet en halvtimme innan servering.
Samma regel kan du använda för vita viner – fast tvärtom. Vita viner rekommenderas du i stället ta ut ur kylskåpet en halvtimme innan servering. På det viset tar vinet fram smaker som du inte kommer känna om du dricker det för kallt. När vinet är för kallt tar syrligheten över mera av smaken – fruktigheten och sötman blir inte lika tydligt. Om vinet dessutom är ekfatslagrat så kan det i värsta fall vara de beska smakerna som tar över när vinet serveras för kallt.
Med de här enkla råden kommer du en bit på vägen i dina vinval. Men för att lättare alltid välja rätt vin till rätt maträtt så ska du genast gå vidare till del 2.