Visst kan man dricka vin till husmanskost. Vad som är ett bra vin beror naturligtvis på vilken maträtt det gäller. Allmänt kan sägas att det är svårt att hitta vin som passar den syrliga lingonsylten eller den sötstarka senapen.
Tro inte att det bara är öl eller mjölk som gäller till den här typen av mat. Det går utmärkt att dricka vin till husmanskost. Men självklart kräver olika maträtter olika typer av vin.
Till kalops, med sin mustiga smak av kryddpeppar och lagerblad, passar ett kryddigt och mustigt rött vin bäst, t.ex. en Bourgogne.
Till dillkött däremot, med sin syrliga smak passar ett fruktigt och syrligt vitt vin bättre. Pröva gärna en Alsace.
Ska du äta kåldolmar och vill dricka vin rekommenderas att du skippar lingonen och väljer ett kryddigt och mustigt rött vin. Tips på vin som passar till detta är t.ex. Barolo från Italien. Föredrar man vitt, så passar något druvigt och blommigt bra, till exempel en Riesling eller ett vin av druvan Gewüztraminer, som ger ett vin med en lite speciell doft av muskot och rosor.
Gott vin till husmanskost såsom kalops (på Systembolaget)
1
Savanha Reserve Selection Merlot
Rött vin från distriktet Western Cape i Sydafrika av Spier Wines.