Mousserande vin från Italien är mycket populärt runt Europa, speciellt Prosecco. Italienska mousserande viner kommer oftast från de norra delarna av landet. Dessa viner kommer båda i torra och söta varianter.
Mousserande vin från Italien är allt som oftast tillverkat i de norra delarna. Härifrån kommer det kända bubblet Prosecco och dessertvinet Asti.
Italienskt mousserande vin tillverkas i regel med hjälp av den så kallade tankmetoden, då vinet får jäsa i ståltankar ihop med socker och jäst. Detta utlöser en reaktion som skapar alkohol och koldioxid, vilket utgör bubblorna.
Mousserande viner serveras med fördel till förrätten eller efterrätten beroende på sötma och torrhet. Dessa viner serveras bäst kylda, då de framhäver vinets karaktär på ett tilltalande sätt. Tulpanformade champagneglas framhäver också vinets aromer på ett smakligt sätt. Vill man spara en flaska bubbel som har öppnats håller den sig i tre till fyra dagar. Italienska viner kommer i olika prisklasser och utföranden. Här hittar du de flesta varianter i olika prisklasser.
Mousserande vin från Italien med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Gran Passione Organic Gold Release Vegan
Mousserande vin från distriktet i Italien av ViniMundi.