Vill du dricka ett glas rödvin till maten? Då är ett rött vin från Italien är ett säkert kort. Från Piemonte i norr till Sicilien i söder odlas och produceras vin, cirka 60 % utgörs av röda varianter.
Världens näst största vinproducerande land kan ståta med många röda viner av hög kvalitet. Landets växlande och bördiga jordmåner har bidragit till att utbudet av olika druvsorter är enormt.
Att hitta ett gott rött vin från Italien är enkelt. Nebboliodruvan växer på Piemontes sluttningar, vinerna från regionen uppskattas för sin syra och torra tanniner, de mest berömda kommer frân Barolo och Barbaresco. Sangiovese hör till viktigaste druvsorterna i landet. Den ingår ofta i rött vin från Toscana, en region som bjuder på fylliga viner.
Från Valpolicella i Venetien kommer det berömda karaktäristiska Amaronevinet. I södra Italien produceras söta och kryddiga rödviner. I Apulien i de södra delarna av landet kombineras ofta Negroamaro- och Primitivodruvor. Det resulterar i prisvärda italienska viner som över lag är lite mindre syrliga och lätta att matcha med många olika typer av maträtter.
Röda viner från Italien med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Tavernello Organic Sangiovese
Rött vin från distriktet Emilia-Romagna i Italien av Caviro.