Mousserande vin från USA – de bästa amerikanska mousserande vinerna just nu
Mousserande vin från USA tillverkas ofta med samma metod som fransk Champagne vilket ger drycken en hög kvalité. USA har en förhållandevis stor produktion av mousserande viner som sträcker sig från Finger Lakes i öst till Napa Valley i väst.
Amerikanska viner produceras i hela landet, men Kalifornien är regionen som dominerar. Mousserande vin från USA framställs från öst till väst oftast genom “methodé champenoise” vilket är samma traditionella metod som man tillverkar fransk Champagne på.
På östra sidan i Finger Lakes används både Chardonnay och Riesling som druvor. I väst produceras vinet i de kallare regionerna oftast med Chardonnay och Pinot noir. Vinproducentens olika tekniker påverkar också vinets karaktär och smak.
Mousserande vin passar bra till lättare tilltugg, men är också väldigt gott till fisk och skaldjur. Drycken är en bra smakgivare och kan med fördel tillsättas i matlagning. Vinet är utmärkt som sällskapsdryck och bör serveras kylt, den optimala temperaturen är 7 grader. Förutom det traditionella vita, finns även mousserande rosé och rödvin.
Mousserande vin från USA med högst betyg (finns på Systembolaget)
Testa också rött vin från USA, vitt vin från USA eller rosévin från USA!