Passar det alltid att servera ett fylligt och smakrikt vitt vin? Kan man använda det i matlagningen? Ska du göra en svampsoppa, en bouillabaisse eller hummersoppa kan vinet med fördel användas i maten.
Om du använder ett fylligt och smakrikt vitt vin i matlagningen och vinet rörs ned i slutet ska du tänka på att det då är extra viktigt att servera ett vin som matchar att dricka till maten. De flesta fylliga och smakrika viner passar att servera till både fisk och ljust kött, men även till olika rätter med lamm. 8-10 grader är lämplig serveringstemperatur.
Ett vitt vin som är gjort på druvan chardonnay har en fruktig och balanserad smak med fatkaraktär. Föredrar du druvan chenin blanc kan till exempel ett Sydafrikanskt vin passa. Ofta tenderar de att ha en nyanserad fruktig och mycket frisk smak med fatkaraktär och inslag av gula plommon, ananas, bivax, färska örter eller citron. Detta passar fint till grillade rätter av fisk och kyckling.
Fylliga och smakrika vita viner med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Lindemans Bin 65 Chardonnay
Vitt vin från distriktet South Eastern Australia i Australien av Lindemans.