Friskt och bärigt rosévin är lätt och fräscht med hög fruktsyra och ljus ton. Inslagen av röda bär ger en frisk smak, men utan sötma.
Roséviner delar man in i friskt och bärigt, eller fruktigt och smakrikt. Det som karaktäriserar ett friskt och bärigt rosévin är dess höga fruktsyra och att vinet är lätt och fräscht i smaken. De lätta och friska smakerna ger en vårig och somrig känsla, men vinerna kan lika gärna avnjutas under den kallare tiden på året. De har vanligtvis smaker av röda bär såsom smultron, hallon, körsbär och röda vinbär, men utan att de får mycket sötma.
Den här typen av viner är oftast ljusa i sin ton vilket indikerar frisk och lättdrucket. Det är ett bra vin som passar fint till smakrika rätter såsom fiskgrytor, tapas, gratinerade skaldjur, matiga sallader eller kycklingrätter. Rosévin passar även utmärkt att servera som sällskapsvin vid stora eller små tillställningar.
Friskt och bärigt rosévin med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
JP Chenet Rosé
Rosévin från distriktet Languedoc-Roussillon i Frankrike av Les Grands Chais de France.