7 tips – så serverar du ölen godare
Häll upp din öl med mer finess – och få ut mer smak av flaskan. En rätt upphälld öl är som ett konstverk. Här är tipsen som gör dig till ett ölproffs.
Öppna, häll upp och drick. Så enkelt kan det vara, men det finns en del tips och knep som gör att du kan få ut mer smak av din öl.
Det är flera faktorer som spelar in hur din öl smakar. Glaset, temperaturen – och hur du lutar glaset. Förutom allt annat som vilket tilltugg du har till, temperaturen i omgivningen och luftfuktigheten.
Vinomondo har kartlagt de bästa tipsen för hur serverar ölen bäst.
- Förbered så att ölen håller rätt temperatur
En öl ska vara kall, tycker de flesta, en ljus lager kan du ta direkt ur kylskåpet, den når sin optimala temperatur på 6-10 grader ganska snabbt när du häller upp den i glaset. Mörkare öl smakar ofta godare om de är något varmare, 10-12 grader är en temperatur många gilla. En tumregel är att ju ljusare och blaskigare äl, desto kallare, och ju mörkare och mustigare ju varmare kan du servera den. När det gäller en Guinness rekommenderar dock bryggeriet 6 grader. - Välj rätt glas
Ölglaset kan avgöra mer än du tror hur ölen smaka. Det är viktigt att glaset är rent och inte har några diskmedelsrester. Välj gärna ett kupat glas som håller kvar smaker och aromer bättre. Lageröl kan dock vara godare att dricka i ett lite högre men lätt rundat ölglas. Olika ölsorter smakar olika beroende på glas, prova dig fram vad du gillar bäst! - Häll på rätt sätt. Häll alltid upp din öl relativt långsamt, så att inte kolsyran och smakerna försvinner.
4. Om du vill ha lite skum, så luta glaset och häll sakta ned ölet utmed glasets kant. Du behåller all kolsyra, men får bara lite skum. Smak och doft frigörs inte så mycket då kolsyran binder aromerna.
5. Om du vill ha mycket skum ställ glaset plant på bordet. Häll ölet mitt i glaset från cirka 5-10 centimeters höjd. Du får mycket skum, och maximerar smak och doft. När kolsyran försvinner blir ölet mjukare i smaket.
6. Vill du både ha mycket skum och och frigöra smak så börja med att luta glaset och hälla längs kanten. Efter halva ölen så övergår du till att hälla rakt ner. Du kan också göra tvärtom och börja med att hälla rakt ner och övergå till att hälla längs kanten.
7. Vissa experter rekommendarar att du alltid ska börja med att hälla en del av ölet i botten och sedan övergå till att hälla längs kanten beroende på hur stor skumkrona du vill ha.
Att hälla upp en öl är helt enkelt en konst som bara rutinerade bartendrar bemästrar till fullo, då olika öl smakar helt olika beroende på hur de hälls upp. Prova dig fram – och ditt öldrickande får en extra dimension!