“26 miljoner liter öl måste troligen slängas”

Coronakrisen i Storbritannien drabbar pubarna och ölproducenterna hårt.
Så mycket som 26 miljoner liter öl måste slängas om Storbritannien fortsätter med restriktioner och förbud i kampen mot coronaviruset.
– Det är ett sorgligt slöseri av allt arbete och talang som lagts ner på att skapa god öl, säger Tom Stainer, ledare för organisationen “Campaign for Real Ale” (Camra).

– Nu är det dags för alla att stoppa icke nödvändiga kontakter med andra människor och sluta med alla icke nödvändiga resor. Du bör undvika pubar, klubbar, teatrar och andra liknande evenemang, sa premiärminister Boris Johnson på en presskonferens för en månad sen.

Sen dess har 39 000 pubar i Storbritannien varit stängda eller i bästa fall erbjudit utkörning av mat eller dryck. Men i pubarna står stora lager av öl – för att inte tala om alla öltunnor som ölproducenterna inte längre kan köra ut.

Det finns ett bäst före-datum på de flesta öl och cider – och den tiden är snart på väg att rinna ut, bokstavligt talat.
Och matematiken är sorglig läsning:
– Vi beräknar att varje pub – totalt 39 000 – har ungefär 15 öltunnor i sin källare. Varje tunna innehåller 88 pints och det betyder att 51 miljoner pints totalt är på väg att förstöras, säger Tom Stainer, ledare för organisationen “Campaign for Real Ale” (Camra).
– Folk kan inte komma till pubarna och dricka så all produktion har varit i onödan. Ett enormt slöseri.

En pint mostavarar 4,7 deciliter, vilket betyder att det handlar om totalt 26 miljoner liter öl och cider som troligen måste slängas.

Den brittiska regeringen menar att pubar är en viktig del av landets kultur och ekonomi och att man därför vill hjälpa pubägare med stödpaket. Men den öl som redan producerats verkar ingen ha någon plan för.
Ölsorten lager och annan pastöriserad öl klarar sig tre-fyra månader i ett lager, men opastöriserad craft beer och s k real ale håller bara sex till nio veckor. Och klockan tickar för all den ölen.

Även i USA upplever bryggerier samma problem. Ett bryggeri i North Carolina publicerade en bild på öltunnor i ett stort lager och kallade scenen för “i väntan på döden”.