3 av 100 öl i Sverige är alkoholfria – vad väljer du?

Alkoholfri öl slår rekord i Sverige – förra året ökade det alkoholfria med hela 41 procent.
Men ändå är det bara 3 öl av 100 som är alkoholfria.

– Tidigare kanske man har tänkt på vad man äter men nu vill man även tänka på vad man dricker, säger Erika Dackwardt-Lillieström som är kommunikationsansvarig på branschorganisationen Sveriges Bryggerier till P4 Kronoberg.

Varje år klunkar svensken i sig 55 liter öl per person i genomsnitt. Sju av tio öl som dricks är fortfarande starköl och folköl är fortfarande populärt, 25 procent av all öl är folköl. Men på senare år har den alkoholfria ölen ökat kraftigt och faktiskt gått om lättölen. Men andelen är ännu liten, 3,3 procent av all öl som säljs är alkoholfri, att jämföra med lättöl som är 3,1 procent.

Från den låga nivån har alkoholfri öl ändå ökat 41 procent. Enligt både krogpersonal och branschorganisationen Sveriges bryggerier är det hälsotrenden i samhällte som ligger bakom. Och att det numera finns alkoholfri öl som inte smakar alltför illa. Enligt bryggerierna har uppgången fortsatt under 2019.

-Vi får hela tiden starka signaler om att alkoholfritt vinner i olika sammanhang där konsumenten vill kunna njuta av den goda smaken av öl men inte vill ha alkoholen, säger Karin Atterfors, marknadschef för öl på Carlsberg Sverige.