5 vanliga råvaru-missar du ska undvika vid din vinprovning

Ost och vin – öl och korv. Det finns matkombinationer som får det att vattnas i våra gommar. Men det finns också kombinationer som är rätt hopplösa. Tur då att Vinomondo kan guida dig i smakdjungeln!

Här är fem råvaror som är svåra (dock inte hopplösa) att kombinera med ett glas vin.

1. Kronärtskockor

I många äldre vinböcker kan man läsa att kronärtskockor är hopplösa att kombinera med vin. Anledningen till det är att kronärtskockan innehåller ett ämne som heter Cynarin som förhöjer de söta smakerna i vinet. Beroende på tillagning, tillbehör och vår goms känslighet kan den i kombination med fel vin sänka både sin egen smak och vinets. Därför ska man tänka på att vinet bör vara torrt, ha en hög syra och gärna vara oekat då ek framhäver sötman. Om du ändå vill prova är en flaska vitt är att föredra då tanninerna (strävheten) i det röda kan framhäva de metalliska smakerna i kronärtskockan.

2. Citrusfrukter och vinäger

Vinäger och citron är som ni kanske anat surare än de flesta viner. Därför kan vin – i kombination med just dessa smaker – bli en ganska tråkig smak. Nu är det ju – tack och lov – en ganska sällsynt kombination. Det man ska tänka på är att balansera de syrliga smakerna med mer neutrala och basiska i måltiden. Dessutom kan man välja ett vin med hög syra till syrlig mat för att på så sätt hitta en fungerande kombo.

3. Glass

Glass är gott, och kallt. Kyla gör att våra smaklökar domnar. Det är inte lätt att känna några smaker med en iskall tunga. Därför är det bättre att öppna dina dyrgripar till en kombination som gör det möjligt att känna smaken av både vinet och efterrätten.

4. Fänkål

I Toscana lever fortfarande uttrycket infinocchiare vidare. Det föddes när vinet i området inte hade nått tillräckligt hög kvalitet. För att lättare kunna sälja vin som inte smakade så bra bjöd man kunderna på bland annat fänkåssalami innan de provsmakade vinet för att fänkål ansågs få det mest otrevliga vinet att smaka ljuvligt. Infinocchiare kommer från ordet finocchio som betyder fänkål på italienska och betyder att lura. Det kan därför finns skäl tänkta ett extra varv om någon restaurang vill servera fänkål innan en vinprovning eller middag.

5. Sparris

Denna ljuvliga lilla växt passar till mycket – men är inte nödvändigtvis optimal till vin. Sparris innehåller en svavelförening som gör att den tillsammans med vin ger en något metallisk smak. Men, viner från svala klimat med uttalade växtbaserade smaker motverkar detta. Man kan hitta jättefina kombinationer med till exempel Sauvignon Blanc från Loire eller Nya Zeeland. Om man dessutom serverar sparrisen med en hollandaisesås eller smör utökas valmöjligheterna väsentligt.