7 hälsoskäl till att du borde dricka mera öl

Glöm dysterkvistarna som pratar om ölmagar och leverskador. Här är 7 anledningar att dricka mera öl – för hälsans skull.

1. Öl kan minska risken för hjärtsjukdomar
Ja, forskare har faktiskt kommit fram till att de som inte dricker öl har 56 procent högre risk att dö av hjärtsjukdomar. Säg det nästa gång någon trålmåns försöker säga att du bör dricka mindre.

2. Du blir smalare
Enligt professorn Tim Spector på King’s College London blir du faktiskt smalare av att dricka öl – och inte tvärtom. Enligt honom är belgisk öl väldigt bra för magen. Samtidigt tros ämnet xanthohumol, som finns i öl, motverka både övervikt och åldersrelaterade förändringar.

3. Du har mindre risk att få njursten
Människor som dricker en flaska öl om dagen har 41 procent lägre risk att drabbas av njursten, enligt Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Hur det är om man dricker mer än så framgår dock inte.

4. Du slipper Alzheimers
Som vi redan påverkat tros xanthohumol, som finns i öl, motverka både övervikt och åldersrelaterade förändringar. Det gör att du även lättare slipper till exempel Alzheimers, enligt forskare. Du kan till och med bli smartare om du dricker mycket öl. Då måste du dock, enligt forskarna, dricka 3500 pints om dagen. Och det kan eventuellt leda till att du drabbas av andra problem.

5. Du får i dig vitaminer
Det är inte bara B-vitamin som finns i vårt bruna guld. Genom ölen får du också fosfor, jod, magnesium, kalium och kalcium. Och allt det är finfint för din kropp.

6. Du slipper solskador
Glöm solskyddsfaktorn – drick öl i stället. Öl tros i alla fall ha en viss effekt på att skydda huden mot solskador. I öl som är gjort på korn finns ferualsyra, som hjälper mot just det.

7. Du får en bättre benstomme
Mörkt öl innehåller mycket kisel, som i sin tur är ett ämne som är bra för uppbyggnaden av ditt skelett. Tänk på det nästa gång du njuter av en Guinness.

arrowdown

Dricker du samma sorts öl som alla andra?

Varje dag förgyller nya bryggare vårt vackra land med nya ädla drycker på Systembolagets hyllor. Men märks det i försäljningen? Hipstermecka, mikro-boom eller helt vanlig ful-öl?

Vinomondo listar Sveriges 9 mest sålda öl-sorter!