7 vinmirakel – som du måste besöka innan du dör

Alla har vi sett mysiga små vingårdar – om inte annat så i filmerna. Men världen av vin är mycket större än så. Sajten Vivino.com har listat sju fantastiska vinfenomen som du bara måste uppleva innan du dör. Och självklart delar vi med oss av dem här.

1. Vingårdarna i den vulkaniska öknen på Lanzarote

För de flesta svenskar är Kanarieöarna än semesterort och inte mycket mer än det. Men det är så mycket mer än bara en billig sista minuten. Öarna ligger betydligt närmare Sahara-öknen än du kanske har tänkt. Det är fruktansvärt torrt på öarna samtidigt som Atlantens starka vindar sveper över dem. Det gör att det är svårt att överhuvudtaget odla någonting. Men den som vill ha ett gott vin låter sig inte stoppas av lite ökenklimat. De lokala vinodlarna på Lanzarote har började helt enkelt gräva gropar i marken där de sedan odlade vinrankorna skyddade från vinden – samtidigt som groparna fångar upp det lilla regn de får. Det har skapat ett fantastiskt landskap – för att inte tala om fantastiskt gott vin.

2. Världens äldsta vinflaska

Flera viner blir bättre med åren. Men frågan är om vinflaskan som hittades I staden Speyer i Tyskland år 1867 verkligen smakar så gott längre. Däremot är den minst sagt historisk. Det var några arkeologer som grävde upp en romersk grav och hittade 17 flaskor vin från det gamla romarriket. Flaskorna är daterade till någonstans mellan år 300 och 400. En av dem var dessutom oöppnad och full med vin.

Den 1,5 liter stora vinflaskan står nu, fortfarande oöppnad, på ett museum I Speyer. Väl värt ett försök varje sann vän av vin.

3. Världens mest historiska vingård

Barone Ricasoli tros vara en av världens äldsta vingårdar. Den grundades i Italien år 1141. Men det är inte bara åldern som gör vingården så speciell. Den har genomlevt flera av Europas största krig från medeltiden och framåt. Vingården har fått renoveras och byggas upp flera gånger om – vilket gör att byggnaderna nu har en fantastiskt arkitektur med olika delar från de olika tidsepokerna.

Och självklart gör de även ett otroligt gott vin i det historiska landskapet. Om du någon gång vågat dig på en lite dyrare flaska på Systembolaget så har du troligtvis också smakat på deras viner. Deras Chanti Classico som säljs under varumärket Castello di Brolio är alldeles underbar till en smakrik köttgryta.

4. Världens äldsta vinranka

Slovenien är kanske i ett av de första länderna du kopplar till vinhistorien. Men de har sin alldeles egna juvel i staden Maribor. Där växer världens äldsta vinranka, enligt Guinness Rekordbok. Den 450 år gamla vinrankan har överlevt både krig och sjukdomar. Stade arrangerar dessutom varje år en vinfestival i mitten av november. Vinfestival och världens äldsta vinranka – kan det bli bättre för en höstresa?

5. Världens största vinkällare

Alla drömmer vi om att ha en egen liten vinkällare. Men när du har sett vad de har på vingården Mileștii Mici i Moldavien kommer du sannolikt nästan få svindel. Tänk dig kilometer efter kilometer med bara vinflaskor. Totalt 1,5 miljoner vinflaskor fördelade på 55 kilometer. Jo, det är faktiskt sant. Besökare på vingården får dessutom gå ner i den där fantastiska källaren. Hörde jag en flygbiljett som bokades?

6. Den fantastiska arkitekturen på Marques de Riscal

Marques de Riscal är en av de äldsta vingårdarna i Spanien. Det har du däremot svårt att tro när du ser arkitekturen. Företaget tog in den världsberömde arkitekten Frank O. Gehry, som bland annat ritat Guggenheimmuseet i Bilbao, för att totalt göra om byggnaderna på vingården. Resultatet, som blev färdigt 2006, är svindlande. Du behöver vara mer arkitektexpert en vinexpert för att riktigt kunna förklara vad du ser. Däremot är färgerna på byggnaderna inspirerade av färgen på vinflaskor – bara en sådan sak.

7. Världens brantaste vingård

Om du någon gång har åkt genom Rhendalen så har du sett några väldigt vackra branta vingårdar. Men vänta med att höja på hatten tills du kommer till Calmont Klettersteig i Mosel. Vinbranterna beräknas ha en lutning på 65 grader. Googla det om du är osäker på hur brant det är – för det är helt absurt vad brant det är.