Amerikanernas katastrofala dryckesval – framför Fidel Castro

Det kubanska cigarr-märket firade 30 år. Fidel Castro deltog på firandet inför 800 ditresta cigarr-entusiaster. Då gjorde amerikanerna det förbjudna.

– Det är det värsta jag har varit med om i kombinationen cigarr och dryck. De uppfyllde alla tänkbara fördomar man kan ha om amerikaner, säger cigarr-experten Erik Lindfelt.

Erik Lindfelt vet vad du ska dricka när du sitter med en fet Havanna mellan fingrarna. Och han vet också vad du inte ska dricka – som den gången i sällskap av Fidel Castro.

Det var 1997. Cigarr-märket Cohiba firade 30-årsjubileum i Havanna. Det är själva flaggskeppet bland kubanska cigarrer. Märket skapades under 1960-talet som någonting unikt för den kubanska ledningen och för diplomater och statsöverhuvuden på besök.
Fidel Castro var självklart på plats. Det var även CNN och 800 ditresta cigarr-entusiaster. En av dem var Erik Lindfelt.

Middag på Tropicana

– Det var en stor middag på Tropicana och när det hade gått ett par timmar av middagen så anlände Fidel himself. Det fanns ett antal amerikanska cigarr-entusiaster på plats. De reste sig upp och stod på borden med cigarrer i käften och skanderade “Viva Fidel”, säger Lindfelt. Han fortsätter:

– Fidel var nog väldigt nöjd över att bli så entusiastiskt hyllad. Jag satt bara två bord ifrån honom.

Vad Castro tyckte om amerikanernas dryckesval är oklart. Men om han såg samma sak som Lindfelt så reagerade sannolikt den gamle storrökaren starkt.

– Sedan satt några av dessa kulturskymningens människor och drack milkshake till utsökta Havanna-cigarrer. Till och med frukt-te är jag beredd att acceptera hellre än detta, säger Erik Lindfelt.

Vad passar till?

Nej, milkshake är inte att rekommendera medan du röker cigarr. Men vilka drycker är det då som passar bäst till dessa dyra pinnar? Lindfels har svaret – och du som bara röker cigarr till champagnen på nyårsafton kommer att bli besviken.

– När det gäller cigarrer så är det de bruna smakerna du vill ha på dryckerna. Ska man formulera det mer poetiskt så är det höstsmakerna. Klassikern är konjak förstås men här kan man också vidga det till brandy, en fylligare calvados eller rom, säger han.

Passar det med vin?

– Man kan tänka sig vin men jag tycker att det är ett högriskprojekt. Portvin eller madeira kan fungera. Återigen är det de bruna smakerna. Däremot har jag svårt att tänka mig vitt vin till en cigarr.

Han fortsätter:

– Men det behöver inte vara alkohol. En välbryggd espresso är alldeles utmärkt. Man kan också tänka sig te. Däremot går ju alla dessa parfymerade fruktteer bort. De är en styggelse.

Om du föredrar öl så finns det några varianter som fungerar bra till cigarren. Däremot så ska du glömma alla ljusa lager. Lindfelt konstaterar att grundtanken blir den samma även när det gäller öl.

– Det är fortfarande de bruna och höstiga smakerna du söker efter. En stout är en utmärkt kamrat till cigarren. Men en ljus lageröl går bort.

Erik Lindfelt har skrivit två böcker om cigarrer och cigarr-rökning tillsammans med Leif Eriksson – “Cigarrernas värld” och “Den goda cigarren”. Fotografen Elisabeth Ohlson–Wallin har tagit bilderna till böckerna.

Vinomondo tipsar – här dryckerna till cigarren

Sprit – Delamain Pale & Dry XO – en högklassig konjak med elegans utan att vara för dyr.

Vin – Cossart Gordon Malmsey 10 years – en söt och fyllig Madeira som är perfekt som ett dessertvin.

Öl – St Peter’s Cream Stout – en smakrik stout med liten sötma och inslag av kaffe.

 • 1

  Cossart Gordon Malmsey 10 Years Old

  Aperitif och dessert från distriktet Madeira i Portugal av Cossart Gordon.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  428 kr
 • 2

  Delamain Pale & Dry

  Cognac från distriktet Cognac i Frankrike av Delamain.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  899 kr
 • 3

  St Peter’s Cream Stout

  Öl från distriktet England i Storbritannien av St Peter's Brewery.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  31.90 kr

Av Peter Ericsson, 2017-08-30 kl 16:21