Bragden i Bryssel: Belgisk bärs blir världsarvsklassat

Är du som vi av åsikten att Belgisk bärs är bäst?

Då har du goda chanser att kamma hem lite kulturskrävel nästa gång du träffar dina belackare! Nu har Unesco utsett den belgiska öl-kulturen till världsarv.

De motiverar utnämningen med att traditionen att göra och njuta av öl är ett levande arv i Belgien, både i vardagen och vid högtider. Den öl-kunskap som finns i Belgien är något som förs vidare muntligt och den kulturen vill Unesco bevara.

Jens Skrubbe, från Pressklubben och Belgoklubben, har varit förespråkare för belgisk öl längre än de flesta. Han blev väldigt glad när nåddes av nyheten.

– Självklart tycker jag att det är otroligt roligt och väl förunnat. Samtidigt är det också väldigt hedrande och en fjäder i hatten för ett av världens bästa ölländer, säger han till ölmagasinet C/O Hops.

Vad kommer det här betyda för den belgiska ölnäringen?

– Det är lite tidigt att säga något om det, men om man får sia anar jag att den ständigt växande ölturismen till landet kommer att öka. Jag tror också att det kan leda till att en bredare publik får upp ögonen för Belgiens magiska ölflora, säger till tidningen.

arrowdown

Dricker du samma sorts öl som alla andra?

Varje dag förgyller nya bryggare vårt vackra land med nya ädla drycker på Systembolagets hyllor. Men märks det i försäljningen? Hipstermecka, mikro-boom eller helt vanlig ful-öl?

Vinomondo listar Sveriges 9 mest sålda öl-sorter!