Därför blir du snyggare av ett glas vin

Det här får nog läggas under kategorin “för bra för att vara sant”. Färsk brittisk forskning visar nämligen att ett glas vin inte bara gör att du känner dig snyggare – det kan även få dig att bli mer attraktiv i andras ögon.

Det är university of Bristol som har gjort en undersökning där 40 personer (20 män och 20 kvinnor) först har fotograferats när de var helt nyktra, sedan en gång till när de druckit ett stort glas vin (250 ml) och slutligen en tredje gång efter två stora glas vin. Därefter har en försöksgrupp fått kolla på fotografierna och sätta betyg på hur attraktiva de upplevde personerna.

Resultatet? De som hade druckit ett glas vin upplevdes som klart mer attraktiva än dem som var nyktra! Forskarna själva menar att det kan bero på att vinet ökar blodcirkulationen i kroppen vilket ger ett “rosigare” och friskare utseende. Det får även ansiktsmuskulaturen att slappna av och gör dig på ett, rent generellt, bättre humör vilket får dig att se positivare och gladare ut.

– Man kan säga att alkoholen kapar mekanismen, eller gynnar de ansiktsdrag som vi av olika skäl betraktar som attraktiva, säger forskaren Marcus Munafò till sajten Live Science. Men det finns en stor brasklapp i resultatet av undersökning: du måste stanna vid ett glas vin. Så fort testpersonerna hade druckit två glas eller mer ansågs de genast som betydligt mindre attraktiva.