Därför ska vi tacka kvinnorna för ölen – och så brände vi ölproducenter som häxor

Ölbryggerierna har inte alltid flockats av hipsters i långt skägg. Nej, i själva verket var det kvinnorna som gav mänskligheten denna ädla dryck. Och samhället tackade dem med att kalla kvinnliga ölproducenter för häxor.

Kvinnliga ölproducenter bar under den tidiga medeltiden höga spetsiga hattar för att synas på marknadsplatserna. De hade katter i sina hem för att få bort råttorna från bryggerierna. Och när ölet var redo att säljas ställde du en kvast vid dörren.
Låter det här bekant? Jo, forskare är i dag ganska överens om att den populärkulturella bilden av häxor ursprungligen kom från de kvinnliga ölproducenterna.

Historiskt sett var det till en början nästan enbart kvinnor som producerade öl, konstaterar Beer & Brewing Magazine. Det finns flera tecken på det i historien. Enligt finsk mytologi var det en kvinna vid namn Kalevatar som skapade ölen genom att blanda honung med en björns saliv. Och vikingarna lät enbart kvinnorna brygga deras öl.

Även längre tillbaka i historien är det kvinnor som dyker upp varje gång det handlar om ölbryggande. Männen jagade medan kvinnorna bryggde öl.

Männen tog, som i flera andra fall, över den ädla konsten först när det började bli mycket pengar involverade.
– När det började bli pengar involverade i det här så började män brygga öl, säger Gregg Smith, som skrivit boken ”Beer in America”, enligt Beer & Brewing Magazine.

 

Annons | Galatea
Nu är nya IPA:n från Lagunitas här! ???
Den nya brygden från vårt favoritbryggeri har en ren och glimrande gul ton med en luftig skumkrona. Allt förpackat i en behaglig balans mellan humle och de rostade malttonerna.