De har världsrekorden i öl

Orolig för att du dricker för mycket öl? Ändå dricker du nog mindre än den genomsnittlige tjecken. 145 liter öl klunkar varje medborgare i sig per år – nästan två stora starka om dagen.

Det är ingen slump att Tjeckien är pilsnerns hemland. Inte i något annat land på jorden älskar människorna lika mycket. På ett år slinker det ner nästan 300 stora starka i den genonsnittlige tjeckens strupe. Och självklart är det ljus pilsner som är populärast. De mest sålda ölen är Pilsner Urquell, Gambrinus,  Velkopopovický KozelRadegast  och Staropramen.

När det gäller att gå på puben ligger de dock i lä jämfört med britterna. Inget annat folkslag går ut så ofta för att ta en öl, och ingen annan britt har gjort det fler gånger än Bruce Masters. Sedan han gjorde sitt första pubbesök 1960 har det blivit inte mindre än 46 495 olika pubar.

Har du mycket tomflaskor hemma? Det är nog inget mot amerikanen Ron Wener, han har 25 866 olika ölflaskor i sitt hem i Washington. Han var 14 år när han började samla och har adderat nästan 1000 flaskor till samlingen varje år.