Dödskalle-ölet som smakar godis räddat

Candy Weisse-ölet Dead Head har gjort succé och säljer slut så fort Morgondagens Bryggeri släpper en ny batch.
Men det var nära att ölet som smakar dödskallegodis stoppades av amerikanska advokater.
– Men vi vann striden, de fick dra sig hem till USA igen, säger bryggmästaren Jonas Gustavsson.

Det lilla bryggeriet Morgondagens har blivit en riktig snackis i Öl-Sverige med sina många fräcka ölsorter. Bryggmästaren Jonas Gustavsson har gjort succé med etiketter som Send in the Clowns, Geléhallon Sour och Hockeypulver. Det salta lakritsölet Hockeypulver har dock blivit stoppat av advokater efter att godismärket Hockeypulver reagerat negativt. Kanske gick ölet för bra – det sålde slut på några sekunder online.

Det höll på att gå samma väg med Morgondagens senasate ölsläpp – Dead Head. Amerikanska advokater hörde av sig till Morgondagens och hävdade att Jonas Gustavsson inte hade rätt att brygga ett öl som hette Dead Head. Men då satte Jonas ner foten och slog tillbaka mot jänkarna.

– Jag har ordnat varumärkesskydd i Sverige för ölsorten Dead Head, så jänkarna hade ingenting att hämta, berättar han.

Dead Head är en candy weisse som är inspirerat av dödskallegodisarna som smakar hallon och lakrits. Och alldeles nyss läpptes en batch med 2000 flaskor på Systembolaget. Fortfarande går det att få tag på, och inom kort kommer fler flaskor in i webblagret.

– Det är ett hallon och lakrits suröl, en berlinerweisse som jag kallar candy weisse. Det smakar som dödskallegodiset, men för att slippa gelatin i ölet är det riktiga hallon och riktigt lakritspulver som ingår i ölet, berättar Jonas för Vinomondo.

Vid bryggningen syras ölet med bryggeriets särskilda huskultur med laktobakterier som får vörten att syras, sedan kokas den upp för att döda bakterierna. Sedan får den jäsa och hallon och lakrits tillsätts.

Enligt Jonas Gustavsson är den allra godast att dricka till en kladdkaka, särskilt om det är en lakritskladdkaka. Men ölet har även blivit uppskattat som fördrink och sällskapsdryck.

Att driva en mindre bryggeri är dock tufft. Men inom kort hoppas Jonas och frun Jennie kunna ta ut lite lön från Morgondagens Bryggeri.

– Nu har vi sålt ölkafét vi drev tidigare och koncentrerar oss helt på bryggeriet. Det går jättebra och är full fart. Vi hoppas kunna göra ett större bryggverk snart. Och inom kort lanserar vi en uppföljare till Hockeypulver som heter Hockeyfrilla.