Edward Blom: Hade väntat mer av GW:s vin

Gastronomen och mathistorikern Edward Bloms egna viner har hittat sina fans som köper dem – år efter år. Och på ett Systembolag i Sverige finns de att köpa direkt från hyllan. Här bjuder Edward Blom på sommartips. ”Testa att grilla fetaost”.

Det har hunnit gå några år sedan Edward Bloms viner lanserades i Sverige. Men medan andra kända svenskar har tvingats sluta med sina viner på grund av sviktande efterfrågan så har matprofilens viner hittat sina trogna fans.
– Till viss del handlar det nog om att jag har en naturlig koppling till mat och vin. Jag tror att det är svårare om man släpper sitt eget vin, utan att ha en naturlig koppling till det. Mina viner finns i beställningssortimentet, så det är inga storsäljare, men de har sina trogna anhängare som upptäckt dem, säger Edward Blom till Vinguiden.

När vinerna släpptes gjorde Edward Blom ett gediget arbete för att ta fram smaker som han kunde stå för. När det vita vinet Edward Blom Riesling Trocken togs fram reste han till Rheinhessen och tillsammans med professionella blenders så tog cuvéen fram.
– Jag är ganska bra på smak och dofter, och vi lyckades få fram ett riktigt bra allroundvin. Det passar till nästan alla rätter och som sällskapsvin. Extra bra är det till fisk, fågel, kallskuret och vissa ostar. Det passar till allt utom lutfisk och 1000-åriga kinesiska ägg. Varannan flaska vitt vin som jag dricker är av min egen sort, berättar han.
På ett enda Systembolag ingår vinet i det ordinarie sortimentet på hyllorna: I Västerås. Det finns faktiskt fans som regelbundet åker dit för att köpa det.

Det röda vinet Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon beskriver upphovsmannen själv som ett lite smalare vin. Det är ingen cuvée, utan en färdig sort som valdes ut efter noggrann provsmakning på plats i Bergerac regionen i sydvästra Frankrike. Druvorna till Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon kommer från byn Sigoulès, strax söder om Bergerac, som ligger mitt i ett bördigt kulturlandskap präglat av vingårdar, tryffelodlingar och ankuppfödning.
– Det är ett trevligt vin, men inte lika allround som det vita, det passar utmärkt till charkuterier och kalv.

Kändisviner har har blivit ett omdebatterat fenomen, och många är kritiska till att de skulle få betala extra för att en kändis har satt sitt namn på etiketten. Men enligt Edward Blom blir det inte mycket dyrare, då marknadsföringen kan bli effektivare. Kriminologen Leif GW Persson som själv släppt eget vin har kritiserat andra kändisars viner för ”att inte ens duga till att tvätta bilen med”. Men där slår Edward Blom tillbaka.
– Attackerar man andra blir man ju lite utsatt. Man blir säkert berusad av alla kändisviner. Så något mer än att tvätta bilen med dem borde han väl kunna ha dem till. Jag har smakat hans röda, och jag hade förväntat mig lite mer. Framförallt stilmässigt av en så särpräglad person.

Många svenskar laddar nu för sommarens grillfester och där har Edward Blom några tips som kan förgylla festerna.

Edward Blom har även släppt en egen snaps, Edward Blom Högtidssnaps.
– Den är 30 procentig och därför kan du ta fyra snapsar i stället för tre till maten! Den är gjord på ett traditionellt 1700-talsvis och kryddat med 7 olika sorters blommor.

Som nybliven villaägare till ett gult postmästarhus från 1923 i Stuvsta söder om Stockholm har Edward givetvis blivit en frekvent grillare. Han grillar både med gasol och träkol, men föredrar det senare när det ska vara festligt och extra gott.
– Det blir ett mer otvunget sätt att umgås när man grillar, man slipper fyrarätters. En tjock entrecôte eller revbensspjäll som täcker hela grillen är ganska oslagbart. Sedan är piggvar överraskande gott att grilla. Att grilla fetaost med rökspån är en personlig favorit jag vill tipsa om. Den ska bli helt genomvarm, tänk på det.

 • 1

  Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon

  Rött vin från distriktet Frankrike sydväst i Frankrike av Cave Coop. Les Vignerons de Sigoulès.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  99 kr
 • 2

  Edward Blom Riesling Trocken

  Vitt vin från distriktet Rheinhessen i Tyskland av Janake Wine Group.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  99 kr
 • 3

  Edward Bloms Högtidssnaps

  Akvavit och Kryddat brännvin från distriktet i Sverige av Saturnus.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  249 kr