Forskaren: därför botar återställare bakfyllan
Man blir kreativ, varm och slipper få hjärtinfarkt. Det finns många myter om alkohol. Men vilka är det egentligen?
Vinomondo bad Martin Stafström, forskare och docent inom Socialmedicin och global hälsa på Lunds universitet, reda ut vad som är sant och falskt.
1. Alkohol ökar kreativiteten
DELVIS SANT. Det beror på vad man menar med kreativitet. Om det handlar om att man sänker impulskontrollen och fullföljer idéer som man annars hade ratat – då kan man säga att man blir mer kreativ av alkohol. Men å andra sidan så minskar berusningen din förmåga att tänka logiskt.
De stora uppfinningarna har sannolikt inte kommit till under berusning. Men du kan kanske komma på en galen idé som du kan fullfölja följande morgon och inse att faktiskt var bra.
2. En återställare botar bakfyllan
SANT. Om du fortfarande har lite berusning kvar i kroppen när du vaknar så trappar du ner fyllan genom att ta en återställare. Det handlar delvis om att du har överdoserat dopamin. Belöningssystemet börjar bli ledset och vi börjar känna det här depressiva. Tillsätter du alkohol så börjar det lossna lite mer dopamin igen.
Det är som när du går på starka mediciner, du trappar ner i stället för att sluta tvärt. Men det handlar förstås om hur mycket du dricker också. Tar du många återställare så är förstås ingen återställare längre.
3. Lagom mängd vin varje dag gör dig frisk
DELVIS SANT. Om du är en kvinna över 50 som aldrig har druckit alkohol och som börjar dricka 1 dl vin, 2 centiliter starksprit eller en flaska öl varje dag – då har det en positiv effekt. Vilken sorts alkohol det är spelar ingen roll. Det är själva alkoholen som förtunnar blodet och kan ha en positiv effekt för att förebygga bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.
Men, och det är ett stort men, det är nästan ingen som går in under de kriterierna. Tre fjärdedelar av världens befolkning diskvalificeras för att de är för unga. Och av någon anledning hittar forskningen inte lika starka belägg för att det skulle fungera på män. Slås alla forskningsrapporter ihop blir kontentan att det inte fungerar på män. Eventuellt är förklaringen att männen har svårare att hålla sig till den måttliga konsumtionen.
4. Vissa drycker blir man fullare av än andra
FALSKT. Du blir berusad av alkoholen. Så länge du dricker samma mängd alkohol så blir du inte fullare av champagne eller sprit än du blir av samma mängd alkohol i en öl. Det finns någon som hävdar att kolsyran gör dig mer berusad och att du därför snabbare blir berusad av champagne – men om det stämde skulle du snabbare bli berusad av en gin och tonic än av bara gin.
Det finns heller ingenting som tyder på att du blir fullare av att äta bär som legat i bålen än av att dricka själva bålen. Snarare kan det, både när det gäller champagne och bål, ha att göra med att det ofta dricks i en situation där det är bra stämning och vi förväntar oss att bli berusade och glada.
Du blir faktiskt inte heller fullare av att dricka snaps än av att dricka öl. Dricker du snaps i samma takt som du dricker öl uppnår du i längden samma resultat. Många kanske i så fall upplever att de blir fullare av sprit för att de då inte har samma kontroll på hur mycket alkohol de dricker som när de till exempel dricker vin. Men blandas groggarna rätt och du vet hur mycket alkohol det är så blir effekten den samma som med vin och öl.
5. Att dricka mjölk innan man lägger sig botar bakfyllan
DELVIS SANT. Bakfyllans mysterium är inte riktigt knäckt än. Men det vi vet är att huvudproblemet med bakfylla är uttorkning. Vi sätter i oss vätska hela kvällen men vätskan är svår för kroppen att ta till sig. Eftersom förbränningen sker medan du nyktrar till, vilket i nio fall av tio är när du sover, så vaknar vi uttorkade.
De rekommendationer jag hör av läkare är att du ska dricka mycket vatten innan du lägger och – och mycket mer vatten än man tror. Det kan kanske fungera med mjölk också. Dessutom rekommenderas ett ganska stadigt inmundigande av banan eller annan b-vitaminrik kost under själva drickandet. Men det är knappast någon som sitter med en knippe bananer på krogen.
6. Man får mer huvudvärk av vin
FALSKT. Det handlar inte om vinet. Det handlar om vilken alkoholmängd du får i dig. Oftast är det män som säger att de får mer huvudvärk av vin. Det kan ha att göra med att de vanligtvis dricker öl och inte är vana vid att dricka alkohol i de koncentrationerna som är i vin. Alkoholen är den samma oavsett om den är i vin, öl eller sprit. Dricker du vin i samma takt och mängd som du vanligtvis dricker vanlig starköl så är det kanske inte så konstigt om du får lite mer huvudvärk. Men då ska du inte skylla på vinet.
7. Den som dricker ofta blir inte lika bakfull
SANT. En person som dricker mycket alkohol har högre tolerans för alkohol. Den toxiska effekten slår till senare för den som har en stor vana. Du blir inte lika berusad helt enkelt. Samtidigt kanske en person som dricker ofta planerar sitt drickande och ätande på ett bättre sätt än den som inte vant sig vid det hur alkohol påverkar kroppen. Dessutom kanske den som inte upplever ett tillstånd särskilt ofta reagerar starkare på skillnaden än den som gör den.
Någon som är bakfull ett par gånger i veckan tänker inte så mycket på det medan en som är et en gång om året reagerar betydligt starkare på hur det känns. Men, får vi ändå understryka, oftast handlar det om hur du subjektivt upplever bakfyllan. Hade vi haft ett mått för hur bakfull du är så hade det sannolikt varit likadant för alla – beroende på hur mycket man har druckit förstås.