Här är hemligheten bakom svenska gin-succén: ”Det tar ett dygn…”
Svenska Hernö Gin gör världens bästa London Dry Gin. Tidigare i år vann de prestigefulla ”International Wine and Spirits Competition”. Vinomondo tog en pratstund med grundaren för förstå hur ett litet destilleri i Norrland kan slå samtliga anrika ginsorter.
– Vår process tar lite längre tid, säger Jon Hillgren, grundare och VD.
I den lilla byn Dala utanför Härnösand ligger destilleriet som är byggt i samma stil
som den intilliggande 1800-talsgården mitt i världsarvet Höga kusten. Här grundade
Jon Hillgren Hernö Gin för sex år sedan. Sedan dess har det utifrån sett varit en ren
framgångssaga.
I dag är Hernö Gin Europas mest prisbelönta gin under de tre senaste åren. De har
tilldelats 68 Master- och Guldmedaljer i världens största och mest prestigefulla
dryckestävlingar. I fjol vann de pris för världens bästa Gin & Tonic. Och i år världens
bästa London Dry Gin. Tävlingen genomfördes som en blindprovning bland 400 olika
ginsorter. Och juryn älskade det svenska ginet som skapats i destilleriet i Dala. Och juryn älskade den norrländska drycken.
Men hur kan ett norrländskt destilleri slå samtliga erfarna ginproducenter?
– Vi tar fram ett gin som uppenbarligen attraherar juryn. Det är en fräsch gin med mycket enbär, citrus och blommor, säger grundaren Jon Hillgren.
Men alla har väl ungefär samma ingredienser?
– Jo, enbär ska alla ha. Men det är hur man använder dem som gör skillnad. Vår
process tar lite längre tid. Det tar ungefär ett dygn för oss att göra en batch som man
kan göra på fem timmar.
Hillgrens ginäventyr började när han 1999 arbetade som bartender i London. Han
började älska den ädla drycken gin och besökte ginproducenter runtom i
Storbritannien. Efter en tid började han även studera för att lära sig mer.
– Men förutom det teoretiska så är resten självlärt. Sedan tog det tre och en halv månad att sätta det första receptet, berättar Jon.
Med facit i hand visade det sig dessutom vara rätt timing för att starta just ett gin-destilleri. Cocktails har plötsligt blivit populära igen. Och dricker du cocktails dricker du garanterat ganska ofta gin.
Men gin går faktiskt att dricka bara som sådan – även om Hillgren själv konstaterar att han oftast dricker cocktails.
– Om man är ute efter färskare smaker kan man med fördel ta en ren gin i stället
för whisky till kaffet efter maten, säger han.
Av Peter Ericsson, 2017-08-16 kl 14:16