De kändisviner som säljer mest – och minst

Sverige har fått en ny vindrottning – i alla fall bland våra kändisviner. Laila Bagge har petat ner Tina Nordström från tronen med ett vin vars box sålde för närmare 64 miljoner kronor förra året. Vinomondo har sammanställt statistiken över de svenska kändisvinerna.

[optin-monster-shortcode id=”eokhoy1bswgkqdtk”]

Under flera år var Tina Nordström den svenska kändis som sålde absolut mest vin. Totalt såldes närmare 630 000 liter vin som bar hennes namn under 2015. Under 2016 sålde hon ännu mer vin. Men det räckte inte för att stoppa Sveriges nya vindrottning.

Under 2016 såldes över 850 000 liter av Laila Bagge:s oerhört populära Ruby Zin. Vinet slog ensamt ut samtliga fem vinsorter som säljs under Nordströms namn. Bara vinboxen med Ruby Zin såldes för närmare 64 miljoner kronor på Systembolaget. Hur stor del av de pengarna som hamnar i Bagges ficka är oklart.

En Zinfandel från Kalifornien

Ruby Zin sticker ut bland våra kändisviner. Det är ett vin från Kalifornien bestående av Ruby Cabernet och Zinfandel. De har lägre halter av histamin och garvämnen än det vanligtvis brukar vara i vin – vilken tros göra att du får mindre huvudvärk än av andra viner.

Vinet har en design som tagits fram i samarbete med Laila Bagge. Och hon är ofta ansiktet utåt i marknadsföringen. Men till skillnad från flera andra kändisviner så får vinet stå närmast för sig själv. Det finns ingen stor bild på Laila Bagge på boxen. Och hennes namn är inte det första du ser när du ser flaskan.

Men Laila Bagge är inte den enda som snabbt klättrar på listan det här året. Även rapparen Petter har gått om Tina Nordström på listan. Tillsammans med The Wine Team har rapparen tagit fram varumärket P.LEX. Deras viner klättrade snabbt på listan under 2016. De sålde över 730 000 liter vin.

Ingen garanti

Men att en kändis ligger bakom ett vin är ingen garant för att det ska gå bra. Det är heller ingen självklarhet att det är de kvalitetsmässigt bästa kändisvinerna som säljer mest. Tina Nordströms viner brukar generellt få ganska låga betyg av recensenter men ändå har hon legat i toppen av listan under flera år. Per Gessle:s vinkollektion fick tvärtom väldigt höga betyg när den lanserades för några år sedan – ändå lyckades han bara sälja blygsamma 1878 liter vin under 2016.

Flera har försvunnit

Samtidigt har flera kändisviner helt försvunnit från Systembolagets sortiment. Minns ni att rockgruppen Hammerfall hade ett eget vin? I dag finns inte det vinet på marknaden längre – i alla fall inte under Hammerfalls namn. Det samma gäller Tomas Ledins vin. Under 2015 såldes bara drygt 30 liter av Ledins vin. Ett år senare är vinet helt bortplockat.

Systembolaget tar i dag snabbt in nya viner i det ordinarie sortimentet i butikerna – när de säljer bra. Men det betyder också att ett vin som börjar sälja dåligt lika snabbt försvinner från hyllorna. Då kan antalet flaskor som säljs minska väldigt mycket på kort tid.

Fakta

Kändisarna som säljer mest vin (2016):

1. Laila Bagge 856 343 liter

2. Petter 733 050 liter

3. Tina Nordström 682 595 liter

4. Per Morberg 169 969 liter

5. Hannah och Amanda – 165 969 liter

Kändisarna som säljer betydligt mindre vin (2016):

Robert Gustafsson 213 liter

Edward Blom 1 812 liter

Per Gessle 1879 liter

Lasse Stefanz 1885 liter

Paolo Roberto 3014 liter

Fotnot: Alla kändisviner på marknaden presenteras inte här. Det kan finnas exempel på kändisviner som säljer ännu mindre än de som presenteras i den andra listan.


Av Peter Ericsson, 2017-09-18 kl 14:35