Här är knepet för att hälla upp den perfekta ölen

Alla har väl sitt eget sätt att på ett så elegant vis som möjligt hälla upp en iskall öl. Men för att säkerställa att du gör rätt (man kan nämligen göra fel) bör du läsa den här artikeln.

[optin-monster-shortcode id=”eokhoy1bswgkqdtk”]

Att det finns olika preferenser för hur man häller upp sin öl på bästa vis är ingen kioskvältare. Många föredrar att svepa direkt ur flaskan, andra häller med kirurgisk precision mot glasets sida för att den inte ska skumma för mycket, medan somliga låter ölen dundra ner mot botten för att få en rejäl skumkrona.

“Öl-sommelieren” Max Bakker förklarar i en intervju med Business Insider varför det sistnämnda är det korrekta sättet – speciellt om du ofta känner dig uppblåst av för mycket öl.

– Det är väldigt viktigt att hälla upp ölen i glas för att släppa ut en del av kolsyran ur ölen. Om du häller upp den försiktigt för att ölet ska skumma så lite som möjligt kommer kolsyran i stället att släppas loss i din mage, säger Max Bakker till Business Insider.

Ett öl som har skummat mycket i glaset kommer alltså inte att skumma och släppa ut massa kolsyra i din mage, vilket kan göra att du slipper den olustiga känslan av att vara uppblåst i magen.

Så gör du för att hälla upp din öl perfekt

1. Häll upp ungefär halva flaskan mot glasets kant, luta glaset så blir det bättre precision.

2. Luta sedan upp glaset och häll ölet rakt ner.

3. Se till att du får en maffig skumkrona. Det är inte bara snyggt – utan frigör också flera smakämnen och skyddar ölen mot att få för mycket syre. Dessutom kommer det bespara din mage från en obehaglig kolsyreattack.

4. Voila! Njut nu av ditt öl och dess förhoppningsvis fantastiska smak – utan risk för magknip!


Av Peter Ericsson, 2017-08-23 kl 16:39