Karantän får amerikaner att dricka MYCKET mer

Tristess eller frihet att få göra vad man vill under karantän? När miljoner amerikaner tvingats stanna hemma under coronapandemin har alkoholkonsumtionen ökat rejält.
Ölförsäljningen har stigit med 42 procent de senaste veckorna – och vinköpen har ökat med 66 procent.

Miljontals amerikaner är beordrade att stanna hemma för att stoppa spridningen av coronaviruset. Värst har situationen varit i New York, där polisen patrullerat gatorna och där sjukhusen riskerar att få slut på utrustning. Och antalet nya fall av coronasmittade i New York steg kraftigt i början av veckan.
Delstaten Kalifornien fruktar att den kan stå näst på tur för kraftigt ökad smittspridning.

Så vad gör alla miljoner amerikaner som sitter hemma i karantän? Jo, en tydlig trend är att de  dricker betydligt mer alkohol än vanligt.
Grundaren av vinsajten Wine.com – Michael Osborn – menar att det inte handlar om en ohämmad konsumtion av alkohol utan att folk istället dricker lite mer fler dagar i veckan:
– Jag har själv märkt hur mitt beteende har ändrats, säger han. Jag dricker mindre än normalt på fredagar och lördagar, men jag har börjat dricka vin på måndagar och tisdagar och jag fyller på ett glas tidigare på dagen.
– Jag jobbar OCH dricker vin…det är något jag inte har gjort tidigare.

En studie som nyligen gjordes på 3000 heltidsarbetande San Francisco-bor visar att de dricker mer alkohol och att de startar tidigare i arbetsveckan.
En av tre tillfrågade svarade att de drack mer när de satt i karantän.

Försäljningsstatistiken i USA talar för sig själv:

Starksprit: 75 procents ökning.
Vin: 66 procents ökning.
Öl: 42 procent mer. Dessutom ökade försäljningen av 24- och 30-pack öl med 90 procent.
Färdigblandad cocktail: 106 procent mer.
Köp av alkohol online: 243 procents ökning.

Kina är landet där alkoholkonsumtionen ökat mest senaste åren, med 70 procent från 1990. Nu dricker den genomsnittliga kinesen ungefär sju liter ren alkohol per år.
Trenden pekar också mot att Kina och andra asiatiska länder fortsätter öka sin konsumtion i framtiden. Prognosen visar att kineserna 2030 kommer dricka mer per capita än både amerikanerna (10 liter) och svenskarna (9 liter).

Trots den snabba ökningen i Asien dricks det fortfarande mest alkohol i Europa. Moldavien och Litauen är länderna där det dricks allra mest – 15 liter per person och år. Trenden i Europa är däremot annorlunda än i Asien. Här har flera länder minskat sin konsumtion de senaste åren. Däribland Sverige som har sänkt konsumtionen från över 10 liter ren alkohol per år i början av 2000-talet till 8,8 liter enligt den senaste mätningen.