Kokboksförfattarens sommartips till grillen
Anette Rosvall är vin- och matskribenten som vi sett på omslaget till flera kokböcker. Men hon vet inte bara hur du tillreder maten – hon vet exakt vad du ska dricka till den också.
– Det torra med hög syra och en en skön fruktighet. Det är skönt på sommaren, säger hon till Vinomondo.
Tillsammans med Emma Hamberg har Anette Rosvall bildat kokboksparet ”husmorsorna”. Men vid sidan av recepten skriver hon även om vin. Och när vi frågar henne vilka drycker som passar bäst på sommaren så tar det inte många sekunder förrän hon ger oss en hel dryckeslista till grillkvällen.
– Jag tror att jag talar för ganska många. Bubbliga drycker tycker jag om. Det är starten på vilken bra middag som helst. För min del helst champagne, säger hon.
Efter ett glas välkomstchampagne går hon, som många andra, vidare till en god riesling till förrätten. Vill man prova någonting nytt rekommenderar hon däremot furmint. Det är en grön druva som ofta finns i ungerska viner – mest kända är de söta tokajervinerna.
– Det har kommit en del druvor från öststaterna som är väldigt prisvärda. De är torra med hög syra och en en skön fruktighet. Det är skönt på sommaren.
När det grillade kommer upp på bordet behöver du däremot byta till ett fylligare vin. Då går Rosvall helst till sydamerikanska viner. Men det finns också, konstaterar hon, flera andra vinländer som lite för ofta förbises i Sverige.
– Det är mycket Italien nu, vilket är jättetrevligt, men jag tycker man ska lyfta blicken lite och titta på andra hyllor. Om man gillar en druva i Italien så kan man se om man hittar den någon annanstans. Hon fortsätter:
– Portugal, Spanien, Argentina och Chile gör otroligt bra grillviner.
Som pricken över i:et, när middagen över, rekommenderar Rosvall att du går tillbaka till ett sött vin.
– Jag slutar alltid med sött vin till desserten. Eller kanske ett portvin. Men det måste vara ett sött vin på slutet.
Rosvalls tre sommar-middagsviner:
Rött vin: Corralillo från Chile – prisvärt, gott och passar till en grillad köttbit.
Bubbel: Pierre Peter Champagne – helst en Magnum-flaska så räcker det till alla.
Dessert-vin: Graham’s Six Grapes portvin – fruktig och söt, perfekt till desserten.