Ska du tillaga en lätt rätt med kyckling, fisk eller en grönsaker som huvudingrediens? Då kan ett lätt och avrundat vitt vin vara en passande dryck till.
Ett lätt och gott vin kan kännas både fräscht och uppfriskande, men för att det ska komma till sin rätt bör du kombinera det med en viss typ av mat.
Grundtanken hos vita viner är att ju mildare vinet är, desto bättre passar de också till mildare rätter. Det rundade och lätta vinet är en typ av vitt vin där toner av moget äpple och mandel är vanliga. Ett lätt och avrundat vitt vin innehåller också mindre fruktsyra än fylligare vinsorter, vilket gör att dess smak kan upplevas som neutral. Kombinera det därför med lättare rätter där magra köttsorter eller grönsaker är huvudingredienser. Det fungerar också bra till rätter som innehåller skaldjur. Om du kombinerar vinet med mustig eller kryddig mat är det lätt hänt att vinets smak inte framträder alls.
Lätta och avrundade vita viner med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Orvieto Amabile
Vitt vin från distriktet Umbrien i Italien av Bigi.