Ljus lager är en kalljäst (underjäst) öl och kallas för just lager för att den kräver längre lagring i den kalla temperaturen. Ölen får en tydlig smak och doft av malten. Ölet kommer från Tyskland och är den vanligaste ölsorten.
Ljus lager är den vanligaste ölsorten och dominerar världens ölmarknad. Det milda ölet med låg beska tilltalar många och är enkel och billig att framställa. Ljust öl produceras i hela världen men har sitt ursprung i Tyskland och kallades dortmunder.
Lagern är kalljäst. När man brygger ölet låter man jästen falla till botten i jäskaret under bryggprocessen. Ölet blir underjäst. Jäsningen sker i låg temperatur mellan 6-12˚C och detta ger en tydlig smak och doft av malt. Den låga jäsningstemperaturen kräver längre lagringstid och det är just härifrån namnet kommer. Ölet lagrades från början i kalla grottor i två månader men nu produceras lageröl på två till tre veckor.
Exempel på ljusa lagersorter är pilsner, bayerskt öl och bocköl. I modern framställning används ofta en amerikansk humle som ger en blommig fruktig smak med tydlig beska.
Dricker du samma sorts öl som alla andra?
Varje dag förgyller nya bryggare vårt vackra land med nya ädla drycker på Systembolagets hyllor. Men märks det i försäljningen? Hipstermecka, mikro-boom eller helt vanlig ful-öl?