Öl-experten: Gör en ölresa i Sverige i sommar

Ölboksförfattaren Peter M Eronson har på senare år gjort sig ett namn som en av de största ölskribenterna i Sverige. När han ska tipsa om hur du förgyller din ölsommar slinker han in på något oväntat. Åk på en öl-resa – i Sverige.

– Man kan nästan bara åka i sitt län om man känner för det, säger han till Vinomondo.

På senare år har de små bryggerierna blivit allt fler och allt bättre. Flera av dem säljer öl som bara finns på hyllorna i deras lokala Systembolag. Det gör att en ölresa från bolag till bolag faktiskt kan bli rätt spännande i Sverige.

– Bara i länet kan man hitta mycket. Och bara genom att åka till Skåne så kan du hitta hur mycket som helst. Sedan är det många bryggerier som, det är fler och fler i alla fall, har bryggeribesök och det är alltid kul, säger Peter M Eronson.

När han ombeds välja ut ett särskilt bryggeri att besöka tipsar Eronson om Klackabackens bryggeri utanför Kristianstad.

– De har en väldigt trevlig anläggning. De har också lite bryggeristuk och är mer landsbygd. Både klassiska öl och stilrena lite mer vågade, säger han.

Om du inte vill flytta på dig utan att bara beställa något speciellt så rekommenderar han i första hand Nynäshamns Ångbryggeri:s nya jubileumsöl. Bryggeriet firar 20 år i år och har precis släppt sin helt nya öl. Det är en witbier – en ölsort som, enligt Enosson, är lite för underskattad i Sverige. Det samtidigt som det är en underbar sommaröl.

– Det är väldigt bra sommaröl! Det är ofta fräscht och lite kryddig, lite koriander och lite citrus, säger han.

Just jubileumsölen i från Nynäshamn har fått Eronson att fastna rejält.

– Jag har det som mitt favoritbryggeri i Sverige. De har varit med så länge och det var de som fick in mig på att börja dricka sådan lite mer annorlunda öl i stället för bara vanlig lageröl.

Men samtidigt som det finns något fint i trenden med alla nya småbryggerier så betonar han att man inte bara ska dissa de aktörer som har några år på nacken. De stora bryggerierna kan ibland uppfattas som tråkiga för de riktiga fantasterna. Samtidigt går det inte att undkomma att de vet vad de sysslar med.

– Tysk pilsner och tjeckisk pilsner fungerar alltid. Det är också något som ölnördar glömmer bort. Det är bara blaskig lager, tänker man. Men det finns så otroligt många olika att välja mellan. Bara för att det är ett stort bryggeri som Wittburger så är det inte dåligt, säger han.

FAKTA

Eronsons tre öl-måsten i sommar

Nynäshamns Ångbryggeri 20 år jubileumsöl – det är en somrig veteöl och det är kul.
Fuller’s London Porter – Det är mer läskande än man tror. Och det är burköl, det kan många gilla.
Oppigårds Indian Tribute – En klassisk ipa, mycket citrus, lite maltkropp men ändå besk.

 • 1

  Fuller’s London Porter

  Öl från distriktet i Storbritannien av Fuller Smith & Turner.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare
  5.00 av 5
    (1)

  23.90 kr
 • 2

  Nynäshamns Ångbryggeri 20 år Jubileumsöl

  Öl från distriktet i Sverige av Nynäshamns Ångbryggeri AB.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  33.10 kr
 • 3

  Oppigårds Indian Tribute

  Öl från distriktet Dalarnas län i Sverige av Oppigårds Bryggeri AB.
  Betyg recensenter
  5 av 5
    (1)
  Betyg besökare
  4.80 av 5
    (5)

  23.90 kr
arrowdown

Dricker du samma sorts öl som alla andra?

Varje dag förgyller nya bryggare vårt vackra land med nya ädla drycker på Systembolagets hyllor. Men märks det i försäljningen? Hipstermecka, mikro-boom eller helt vanlig ful-öl?

Vinomondo listar Sveriges 9 mest sålda öl-sorter!