Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering har vuxit till en jättesuccé Stockholm. Över 600 personer i 74 lag tävlar i 20 olika grenar.
– Det är ett otroligt intresse. Folk gillar att göra saker tillsammans och dricka någon öl, säger grundaren Kenth Lindgren.

Från att ha varit en liten undergroundaktivitet har ölorienteringen i Stockholm vuxit till ett jätteevent. I år deltog över 600 personer från 74 lag, och redan nu är 83 lag och 685 personer anmälda till nästa år. Dessutom har tävlingen spridit sig till Göteborg där 14 lag redan ställer upp.

Egentligen är det ingen riktig orientering, även om det handlar om hela 20 stationer med tävlingar som kan vara nog så trickiga att hitta om man tagit någon öl. Enda likheten är att deltagarna får en karta.

– I grunden är det kombinationen av att umgås och göra saker tillsammans samtidigt som man kan ta en öl i pubmiljö som har gjort det så populärt, säger Kenth Lindgren på Kenth Event som arrangerar succétävlingen.

Deltagarna startar på någon eller några pubar och ska sedan tävla i 20 delmoment efter en karta så att man vet vart man ska ta vägen. Deltagarna vet inte i förväg vad som ska hända, men det är i regel 10 praktiska moment och 10 teoretiska.

– En av de mest uppskattade och återkommande grenarna är spottning av geleråtta. Vi har även satt det inofficiella världsrekordet 10,5 meter. Lagen tävlar också i bästa kostym.

Aktiviteterna är hemliga innan varje upplaga av tävlingen, men exempel på saker som förekommit är meete, bowling, biljard. Dessutom brukar hela härligheten avslutas med en stor musikquiz på en nattklub.

– Jag har varit orolig att det ska spåra ur med fylla, elände och slagsmål, men alla som är med har hittills skött sig superbra. Många är vana att kunna ta några öl utan att spåra ur, säger Kenth Lindgren.