Plötsligt dricker alla rosé – här är 6 saker du måste veta
Försäljningen av rosévin har fördubblats i Sverige under de senaste sex åren. Från att ha varit nästan utmobbat som någonting billigt och sliskigt så har det plötsligt blivit det hetaste av allt. Men hur kommer det sig? Och vad ska man egentligen dricka. Lugn, här kommer alla svar du behöver.
1. Sommaren gör allt
Rosévinet är mer än något annat vin förknippat med en enskild årstid – sommaren. Majoriteten av rosévinet i Sverige säljs under de soligaste dagarna på året. Och de år då sommaren regnar bort så märks det direkt på försäljningen. Vi har, hittills, velat ha rosé i solen men inte mycket mer. Men någonting håller på att hända. Försäljningen har fördubblats i Sverige de senaste sex åren. Och även i andra länder, där rosévinet under en längre tid varit populärt, fortsätter populariteten att öka. Vitt vin är fortfarande populärare – men gapet minskar drastiskt.
2. Det är inte samma vin som på 80-talet
Rosévinet hade länge ett väldigt dåligt ryckte – och det kanske med rätta. 80-talets hallonröda rosévin var både billigt och sliskigt. Det var vinets svar på en alltför söt cider. Men det ändrades för ungefär tio år sedan. Franka vingårdar tog fram ett rosévin som var betydligt torrare och mer krispigt än det hade varit förut. Plötsligt blev rosévinet fräscht – och framgångsvågen kunde börja.
3.Drick det tidigt – lagra inte
Rosévin ska vara ungt och fräscht. Om du kommer över någon bortglömd flaska, med gammal årgång, i en matbutik i Danmark så kommer du bara att bli besviken. Håll dig till rosévin som gjorts det senaste året.
4. Så får det sin färg
När gäller rödvin kan färgen säga mycket om smaken på vinet. Men med rosévinet är det annorlunda. En djupare färg ger inte ett mer intensivt vin – som fallet är med rödvin. De två vanligaste sätten att göra rosévin är antingen att skörda röda vindruvor tidigt och sedan snabbt ta bort skalet från saften innan vinet blivit riktigt rött – eller att blöda ut vinet. Det senare är att man helt enkelt gör ett rött vin – men vill göra kraftigare och därför i ett tidigt skede tar bort en del av vätskan som man i stället gör rosévin av.
5. Rosé är underbart till mat
Jo, faktiskt. Glöm nu en gång för alla det där med vitt vin till fisk och rött vin till kött. Rosévin slår faktiskt ofta dem båda på fingrarna när det gäller att passa till olika maträtter. Dels ligger vinet på sätt och vis mittemellan rött och vitt vin – och passar därför till fler maträtter. Samtidigt fungerar rosévinet ofta bättre än de andra till starkare maträtter som till exempel asiatisk mat.
6. Vilket land är bäst på rosé?
Rosévinet är verkligen drömmen för en stressad vinkonsument. För faktum är att det inte spelar så stor roll. Det görs bra rosévin både i Australien, Frankrike och Libanon. Även om det var fransmännen som startade den nya trenden så har den redan snabbt spridit sig över världen.