Så blir du av med vinfläcken – 5 oslagbara husmorstips

Rödvinsfläcken är varje vinkvälls värsta fiende. Just när stämningen är som bäst spiller du eller gästen ner duken eller tröjan. Plötsligt förvandlas den lugna kvällen till ett kaos av resonemang om hur du lättast blir av med fläcken. Lugn, sajten vinepair.com har listat fem oslagbara husmorstips. Memorera dem så kommer nästa vinkväll flyta på betydligt lättare.

1. Salttricket

Det här rekommenderas oftast för mattor och dukar som du inte lika lätt kan bleka eller slänga i tvättmaskinen. Men det fungerar faktiskt även på kläder eller till och med som första hjälpen på väggar (jo, vissa av oss har lyckats spilla vin på väggen).

Gör så här: Torka först bort så mycket som möjligt med hushållspapper. Täck sedan hela fläcken med så mycket salt att du inte ser fläcken längre. Spara inte på saltet! Du kommer genast se hur saltet börjar suga upp fläcken. Låt sedan saltet ligga kvar tills det har torkat och då dammsuger du enkelt upp det. Nästan mirakulöst har fläcken försvunnit. Rör det sig om kläder så kan du sedan tvätta dem normalt i tvättmaskinen eller, om delar av fläcken fortfarande finns kvar, använda lite fläckborttagningsmedel.

2. En blandning av diskmedel och väteperoxid

Det här fungerar väldigt effektivt på kläder. Det kommer däremot med en varning om att väteperoxid kan ha en blekande verkan så använd det helst på ljusa kläder. Väteperoxid hör kanske inte till det du alltid har hemma i skåpet men det kan du köpa i de flesta butiker och apotek.

Gör så här: Blanda lika delar diskmedel och väteperoxid. Häll blandningen på vinfläcken och låt det ligga kvar och dra. Fläcken bleknar nästan med en gång. När du har låtit det ligga och dra en stund kan du tvätta kläderna normalt i tvättmaskinen.

3. Kokande vatten-tricket

Det här är kanske det enklaste tricket av alla. Det fungerar bra på dukar men även på kläder som du inte vill riskera att bleka.

Gör så här: Koka vatten på spisen. Medan vattnet kokar upp placerar du en stor skål i diskhon. Spänn sedan fast tyget med vinfläcken över skålen. Det är viktigt att spänns fast så hårt som möjligt så använd gärna gummiband eller någonting annat så att du enkelt kan tänja ut tyget. När vattnet kokar lyfter du det snabbt från spisen och häller det fortfarande kokande vattnet över fläcken. Häll gärna vattnet nära fläcken så att det inte hinner svalna för mycket på vägen. Fläcken kommer försvinna nästan mirakulöst.

4. Vitvinsvinäger-tricket

Även det här fungerar bra för kläder. Vitvinsvinäger neutraliserar lila och röda pigment.

Gör så här: Täck hela fläcken med vitvinsvinäger. Direkt efter atar du flytande tvättmedel och gnuggar in det i den vitvinsvinäger-täckta fläcken. Sedan kan du tvätta normalt i tvättmaskinen.

5. Blekmedel

Har du helvita kläder eller tyger där det inte gör någonting om det bleks kan du enklast använda gammalt hederligt blekmedel.

Gör så här: Blöt tyget i blekmedel under cirka tio minuter. Efteråt kan du tvätta i varmt vatten. Fläcken kommer vara helt borta.