Så fixar du höstmyset i helgen!
Det bästa med hösten är så klart de mustiga köttgrytorna! Här kommer ett av våra favoritrecept, som vi gärna kombinerar med ett gott glas vin!
Här passar det utmärkt att tipsa om Barefoot Zinfandel för 79 kr. Ett medelfylligt vin med generös bärfruktig smak och inslag av vanilj, kryddor och en rund avslutning med mjuka tanniner.
Barefoot Zinfandel, 79 kr
Artnr 6008, 750 ml, alk 13,5%
Mustig höstgryta
12 port
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo grytbitar av nötkött (fransyska, högrev etc.)
Bryn grytbitarna på hög värme så de får fin färg.
Tillsätt :
1 msk strösocker
1 dl tomatpuré
4 lagerblad
Kvistar av timjan och rosmarin
1,5 l kraftig köttbuljong
Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen, örtkvistarna och rör ur alla smaker ordentligt. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker grytbitarna.
Tillsätt :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt skuren)
1 röd lök (grovt skuren)
3 morötter (slantar)
1 röd paprika (grovt skuren)
Tillsätt vinet, lök, morötter och paprika. Låt grytan nu småkoka utan lock ca 2-3 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska (buljong).
Sista ner i grytan :
2 hg kantareller
Smaka av med salt och peppar
ev. redning för tjockare konsistens på såsen
Lägg ner kantarellerna precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den. Plocka upp örtkvistar och lagerblad.
Receptet kommer från kryddburken.se.