Så kall – eller varm – ska ölen vara
Visst är det gott med en iskall öl när det är varmt väder. Men visste du att öl anses smaka bäst vid något varmare temperatur? Här är temperaturguiden för att maximera ölets smaker och aromer.
Egentligen finns det inget absolut rätt och fel när det gäller temperatur på öl – du kan anpassa kylningen till det du gillar bäst. Ofta står det dock på etiketten vid vilken temperatur bryggeriet anser att ölen smakar bäst, och de riktiga ölkännarna anser att ölet kommer bättre till sin rätt om det inte är helt iskallt. Här är en snabbguide för att maximera smak och arom hos olika ölsorter.
Ljus lager
Serveras gärna vid 8-10°C.
Mellanmörk lager
Serveras gärna vid 10-12°C.
Mörk lager
Serveras gärna vid 10-12°C.
Porter & stout och imperial
Torr serveras gärna vid 10-12°C.
Söt serveras gärna vid 14-16°C.
Ale belgisk stil
Ljus serveras gärna vid 8-10°C.
Mörk serveras gärna vid 10-12°C, ibland högre om ölet har sötma.
Ale brittisk-amerikansk stil
Ljus och mellanmörk serveras gärna vid 8-10°C.
Mörk serveras gärna vid 10-12°C, vid stor beska lägre.
Ale i tysk stil
Serveras gärna vid 8-10°C.
Veteöl
Serveras gärna vid 6-8°C.
Syrlig öl
Serveras gärna vid 6-8°C.
Övrig öl
Ljus öl serveras gärna vid 8-10°C.
Mörk öl serveras gärna vid 10-12°C.
Källa: Systembolaget