Så tyder du vinlistan på krogen – och imponerar

Det är tidigt i förhållandet och du har bestämt dig för att imponera på din partner genom att gå till en fin restaurang. Du vet att hon eller han gillar vin. Och det är självklart att ni ska beställa in en flaska till bordet. Men när du sedan plötsligt får en lång och avancerad vinlista i handen blir allting mycket svårare. Vad ska du göra för att inte göra borta dig totalt?

Sajten vinepair.com har låtit vinexperter lista sina bästa tips. Så här tyder du vinlistan – det här är valen du bör göra.

1. Studera listan i förväg

Flera av de lite finare restaurangerna publicerar hela sin vinlista på nätet. På samma sätt som du troligtvis noggrant har valt ut vilken restaurang ni ska gå till och bokat bort – så kan du faktiskt redan på förväg bestämma vilka viner du vill beställa. Då hinner du göra lite research och kommer framstå som ännu mer vinkunnig än du är när du sedan väl gör beställningen.
Du kanske däremot inte vet vad din dejt kommer beställa för mat. Så ha gärna några reservval i fickan ifall ni plötsligt beställer musslor och fisk i stället för den där biffen som du hade tänkt dig.

2. Så läser du vinlistan

Restauranger med mer avancerade vinlistor sorterar ofta vinerna enligt druvsort. I de flesta fall är de då sorterade från lättare druvsorter till mer fylliga och smakrika druvsorter. Om ni äter trerätters så brukar den vanliga gången vara att beställa ett lättare vin till förrätten och sedan ett fylligare vin till den mer smakrika huvudrätten. Om du vet hur listan är organiserad så kan du alltså även lättare göra ditt val.

3. Våga fråga servitören

Är det tidigt i ett förhållande så ska du självklart alltid tillbringa mer tid med din partner än med servitören. Men du behöver inte skämmas för att ställa en fråga och få lite hjälp. På finare restauranger är personalen dessutom oftast väldigt påläst om vinlistan och vill mer än gärna rekommendera viner till dig.
- Jag tillbringar så mycket tid med att sätta ihop vinlistan att jag självklart vill dela med mig av det. Varenda flaska på min lista är något som jag gillar och vill dricka. Jag vill självklart att jag vill hjälpa mina gäster att hitta rätt vin och rätt parning för maten. Det är hela anledningen till att jag är där”, säger en vinchef på en fin Los Angeles-restaurang till Vinepair.com där! Låt dig inte skrämmas eller orolig, vi är här för att hjälpa. ”

4. När du är osäker – kör mousserande

Mousserande vin fungerar faktiskt utmärkt även när det inte är nyårsafton. Ofta väljs mousserande vin till förrätten men det är även väldigt gott till huvudrätten och desserten. Mousserande fungerar oftast särskilt bra till stekt man eller lite kryddstarkare mat. Och du måste inte välja äkta champagne. Det går att hitta väldigt goda mousserande viner från andra franska distrikt för en betydligt billigare peng.

5. Fortfarande osäker – kör Rosé

Rosévin är verkligen inte enbart till för varma sommardagar. Det fungerar lika bra en kylig vinternatt. Dessutom brukar de flesta gilla rosévin när de väl smakar det – är du osäker på vad din partner gillar kan du garanterat överraska honom eller henne med det. Rosévin passar speciellt bra till fisk, skaldjur, grillad korv (jo, faktiskt) och tomatbaserade rätter.

6. Välj något billigt

De allra flesta tror att ett högre pris automatiskt betyder att vinet blir godare. Faktum är att beroende på vad du gillar för viner så kan det vara precis tvärtom. När du sitter på en finare restaurang kan du dessutom vara säker på att även de billiga vinerna håller en god kvalitet. Den som har satt ihop listan har garanterat lagt ner tid på att hitta ett tillräckligt prisvärt vin.

Vill du imponera på din partner ska du kanske allra helst välja ett vin någonstans mitt emellan i prisklass. Det är även de som, enligt experterna, oftast är prisvärdast på restaurangerna. Restaurangen tar, som du vet, lite mer betalt än systembolaget. Och enligt experterna är prishöjning ofta procentuellt högre på den allra billigaste vinerna.

7. Få inte panik

Du beställer en biff och din partner beställer fisk. Paniken växer. Hur gör man nu? Ta det lugnt. Det finns ingen anledning att få panik. Den enkla regeln för att välja rätt vin till rätt maträtt är att vinet alltid ska vara syrligare än maten. Om du äter väldigt syrlig mat – alltså maträtter med till exempel mycket citron, crème fraiche eller vinäger – kan ett vin som inte är lika syrligt uppfattas som ganska tråkigt. Syrligheten i maten tar bort en del av vinsmaken.

Om ni väljer maträtter som egentligen skulle passa till olika typer av vin så välj då helt enkelt ett lite syrligare vin så passar det till båda rätterna. Det behöver faktiskt inte vara krångligare än så. Ett vin som inte har lagrats lika länge och som ofta har lägre alkoholhalt är i regel mer syrligt. Valet blir alltså inte så svårt.

Och, sist och slutligen, känner du för att trots det ta den där vällagrade spanjoren – nämen gör det då. Det handlar trots allt bara om rutten druvsaft, som en av experterna utrycker det. Det finns ingenting som säger att du måste göra som alla andra.