Undvik göra bort dig – så vet du om vinet är korkskadat

Har du någon gång stått och luktat på vinkorken för att försöka ta reda på om vinet är skadat? Oj, vad fel ute du var. Du kommer aldrig kunna avgöra kvaliteten på vinet genom att lukta på korken. Men lugn, här kommer allt du behöver veta för att slippa göra bort dig i fortsättningen.

Vi har alla hört att korken kan förstöra vinet. Man brukar prata om att korken har möglat och att vinet därför är förstört. Allting handlar egentligen om kemikalien TCA. Men innan vi går in hur du kan avgöra om vinet är skadat listar vi vad som inte påverkar vinet så som du tror.

Att du ha en korrekt vinhylla, där vinet lutar neråt i korken, påverkar inte risken för att vinet ska bli korkskadat. Det gör att korken inte torkar och inte lika lätt smular ner i vinet när du öppnar flaskan. Korksmulor i vinet påverkar däremot inte smaken. Smulorna kan du i värsta fall sila bort.

Av samma anledning är alltså vinet inte korkskadat bara för att korken är lite mer porös än vanligt. Det handlar bara om en torr kork.

Du kan heller inte avgöra om vinet är korkskadat genom att dofta på själva korken. Det är doften och smaken på vinet som visar om vinet är korkskadat.

Det du vill veta är alltså om vinet är påverkat av kemikalien TCA som kan förekomma i korken. Vanligtvis märker du det redan på lukten. Ett vin som är korkskadat har tappat sin vanliga fräscha doft. Ett vin som normalt kanske brukar ha en fruktig eller bärig doft luktar som någonting helt annat. Man brukar beskriva det som att det luktar våt hund eller fuktig källare. Tycker du dig ana att någonting är fel på lukten så kan du sedan få det bekräftat på smaken. Viner som brukar ha starka fruktiga smaker kan plötsligt vara betydligt mer dämpade och tråkiga. Är det kraftigt korkskadat kommer du inte vilja dricka det alls.

I takt med att allt färre viner använder naturkork har andelen korkskadade viner minskat drastiskt. Men köper du ofta vin med just naturkork kan det löna sig att ta med en extraflaska för säkerhetskull. Du vill inte stå där med bara en flaska korkskadat vin till lördagsmiddagen. Är en flaska sedan korkskadad så tar du bara med flaskan tillbaka till Systembolaget och får då pengarna tillbaka.

Även om det är ytterst ovanligt kan TCA teoretiskt sett påverka vinet även under andra delar av processen. Det kan exempelvis förekomma i fatet där vinet har lagrats. Då kan även bag in box-viner eller skruvkork-viner vara så kallat korkskadade. Det är däremot så ytterst ovanligt så du ska ha rejäl otur för att råka ut för det.