Smart och smal – här är 9 saker som händer med kroppen om du dricker ett glas vin om dagen

Dricker du ett glas vin om dagen? När helgen närmar sig är det inte helt ovanligt att man blir sugen på ett glas vin eller två. För visst är det mysigt att borra ner sig i soffan, sätta på något underhållande på tv:n och hälla upp ett glas vin eller två?

Nu finns det också mängder med forskning som visar att ett glas vin om dagen faktiskt kan göra gott för kroppen. Slutsatsen? Ta du ett glas eller två – du har forskarna på din sida.

1. Du blir smartare

Ett måttligt intag av vin förbättrar din förmåga att lösa problem. Detta menar forskaren Jennifer Wiley, professor på Department of Psycology.

Studien, som publicerades 2012, visar att personer om druckit lite alkohol kan lösa problem snabbare än de som är helt nyktra.

2. Vin minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Forskning visar att antioxidanterna som finns i vin är bra för ditt hjärta. Det ökar det goda kolesterolet, HDL, och sänker de dåliga kolesterolet LDL. Det skyddar dina artärer och förebygger blodproppar, då antioxidanterna får blodet att flyta lättare.

Vin hjälper också till höja nivåerna av omega-3, vilket skyddar hjärtat och ökar blodcirkulationen.

3. Du lever längre

Enligt en finsk studie som publicerades 2007 i Journals of Gerontology är dödligheten hela 34 procent lägre för de som väljer att dricka vin i stället starksprit. Carpe diem!

4. Vin minskar risken för diabetes typ 2

De som dricker måttligt löper 30 procent mindre risk att utveckla typ 2 diabetes än de som inte dricker alls. Det är en studie som gjorts över 12 år på Amsterdam VU University Medical Center som kommit fram till dessa glädjande resultat.

5. Måttligt drickande minskar risken för att stroke

Enligt en studie vid Columbia University säger sig ha bevisat att riskerna minskar med hela 50 procent. Och återigen är det måttligt drickande som är modellen.

6. Vin är bra för immunförsvaret

Rödvin kan skydda mot infektioner. Enligt forskare stärker etanol (Det vill säga: Ren alkohol) immunförsvaret. Men man får vara vaksam, för mycket alkohol har motsatt effekt.

7. Vin innehåller flera viktiga näringsämnen

Har du kommit så här långt i texten är du nog redan såld på vin och medveten om dess fördelar. Men för att ge dig ytterligare ett vasst argument inför fredagen: De blå druvorna också innehåller massvis med näringsämnen som kroppen behöver.

För att nämnda några nyttigheter som druvorna innehåller: Kalium, magnesium och mangan.

8. Drick vin – och rasa i vikt

Visst låter det lite för bra för att vara sant? Men amerikanska forskare har uppräkt ett ämne som kan hjälpa dig att bränna fett. Ämnet heter resveratrol och finns ibland annat i vindruvor, blåbär, jordgubbar och äpplen.

I kroppen finns flera olika sorters fett, brunt fett och vitt fett. Det vita fettet är det som ger som ger oss de så kallade kärlekshandtagen, medan vet bruna fettet hjälper oss hålla värmen.

Resveratrolet bistår kroppen att omvandla det vita fettet, till brunt fett. Smart?

Det är professor Min Du vid Washington State University som ligger bakom forskningen alla vinälskare nu hyllar. Enligt Min Du hjälper det bruna fettet till att hålla kroppen i balans och motverkar också övervikt.

9. Tagga ner med ett glas rött – och minska risken för stress

Om du inte lider av någon psykisk åkomma som ångest eller depression, ingen alkoholism i släkten och inte äter några mediciner som är farliga att blanda med alkohol kan ett glas vin om dagen faktiskt minska stressen och få dig på bättre humör, säger Kenneth Sher, professor vid University of Missouri till CNN.