Smarta knepet som tar kål på dina bananflugor

Ovälkomna gäster i ens hem är inte alltid så uppskattat – speciellt inte om de består av ohyra som bananflugor. Men det går faktiskt att få bort flugorna med hjälp av lite vin.

Så fort bananer eller äpplen blivit lite väl mogna, så har man ett moln av små tysta bananflugor runt fruktskålen. Orsaken är enkel: frukt bildar alkohol när den jäser och flugorna förknippar doften av alkohol med mat.

Och oj, vad bananflugor älskar alkohol! Laboratorieförsök visar att krypen föredrar föda med en alkoholhalt på ungefär fyra procent, men att de klarar av att leva hela sina liv på föda som innehåller upp till tolv procent alkohol. Faktum är att bananflugorna blir berusade vid samma promillehalt som människor. Men eftersom de förbränner alkoholen så snabbt, så kan de
konsumera större mängder alkohol än vad vi kan göra. På bara ett dygn kan bananflugorna dricka halva sin kroppsvolym av 15-procentig alkohol.

Men här kommer den goda nyheten – du kan förkorta bananflugans redan korta liv ordentligt med hjälp av vin. Ställ bara fram ett glas med lite vin och addera gärna lite extra sötma, till exempel strösocker eller honung. Då kommer de små alkoholfrossarna att flockas. När glaset är fullt, lägg på ett lock och skaka så att flugorna drunknar.