Ett sött vitt vin kan vara såväl pärlande och lätt som fylligt och koncentrerat. Det passar bra till söta efterrätter men även i lite mer oväntade saltare smakkombinationer kan det få dina smaklökar att jubla.
Sött vitt vin serveras med fördel när de är nedkylt till cirka 8-10 grader Celsius. Smakerna är ofta fruktiga men även honung, saffran och mandelmassa är vanligt förekommande.
Ett av de mest berömda söta vinerna är tokaij, en dryck som tillverkas av druvor som angripits av ädelröta. Många tänker på den här typen av vin som ett dessertvin och visst passar det bra till chokladkakor, jordgubbar och fruktsallader. Faktum är att vitt vin med sötma även mycket väl kan utgöra en fin kontrast till saltare smaker. Ett vin som Sauternes gör sig bra till gåslever och patéer.
Koncentrerade söta viner passar bra till lite starkare ostar, särskilt mögelostar som roquefort gifter sig bra med sötman. Det är även en vintyp som smakar gott tillsammans med nötter. Ett tips är att korka upp en italiensk moscato nästa gång det vankas fördrink.
Söta vita viner med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Ricossa Moscato
Vitt vin från distriktet Piemonte i Italien av Cuvage Srl.