Sveriges vassaste vin-tunga tipsar: Så får du en lyckad midsommar – trots regnrusk

Bild vänster: Nordic Ruinart Challenge

Nu är det snart dags för midsommar. Sol och rött på kvicksilvret i termometern? Nej, inte i år heller. Men hur bör vi anpassa våra dryckesval efter vädret? Vinomondo tog ett snack med en av Sveriges vassaste tungor: Landslagssommelieren och prisade dryckesgiganten Maya Samuelsson.

Snart är midsommar här, med allt vad det innebär. Slentrianmässigt hoppande runt stången. Och en middag med nära och kära i ett fruset Sommarsverige. Men Vinomondo har pratat med vin-proffset Maya Samuelsson, som vet hur man kickstartar sommaren och utmanar smaklökarna – regnet till trots.

Det ser ut att bli en grå midsommarafton i stora delar av landet – vad kan man tänka på när man ska välja vin till en vardagsgrå svensk midsommar?

– Grå midsommarafton i Sverige? Otippat! Om dagen blir lite kall och grå så kan det vara trevligt att plocka fram viner som inte behöver serveras kallt, alltså rödvin. Så tänd på grillen, få igång sommarkänslan och korka upp en bättre flaska syrah så har du lagt en bra grund för en lyckad kväll. Det viktigaste är ju dock att välja ett vin man gillar. För min del kan det till exempel aldrig gå fel med bubblor. Finns det något som piggar upp en regnig kväll bättre än champagne?

Maya är uppväxt med vin i sitt DNA. Pappa Dick har jobbat med vin sedan han var 18 år och för 20 år sedan startade han, och Mayas mamma Vinkällan Dryckesutbildningar. När Maya var blott sex månader gammal besökte hon sin första vingård och när hon fyllde 18 började hon sin sommelierutbildning.

– Vin har funnits runt mig sedan barnsben med det var för tre år sedan när jag började tävla som mitt vinintresse tog fart på riktigt. Nu växer det dag för dag, säger hon till Vinomondo.

Vilka restauranger besöker du nu?

– Åh, det finns så många! Men några av mina absolut favoriter är Operakällaren, Shibumi, Punk Royal och Adam och Albin. Alla dessa ställen serverar toppmat, har bra dryckeslistor och, vad som gör att de utmärker sig, får dig att känna dig som hemma. Sturehof är ju också ett vattenhål man hamnar på inte allt för sällan, berättar hon.

Vad ser du fram emot i sommar?

– I höstas hade jag lyckan att vinna en tävling, Nordic Ruinart Challenge 2016, som gav mig en utbildningsresa till Champagne. Resan går av stapeln i början på juli och då tävlingen arrangeras på flera ställen och alla vinnare åker på samma resa så kommer det sommelierer från hela världen. Champagne har ju länge varit ett favoritområde för mig så är enormt laddad för denna resa

När smakar ett glas vin som allra bäst?

– När du öppnar en flaska du längtat länge efter att prova, tillsammans med nära vänner och god mat. Det behöver inte vara svårare än så att njuta av ett glas vin. Lite sol på det skadar heller inte.

Vad är ditt bästa vintips till mer vanliga konsumenter?

– Jag rekommenderar mycket vin i mitt yrke men min önskan är att utbilda och väcka ett intresse. Att någon när de ska köpa en flaska vin, väljer något nytt som de inte provat innan. Det finns så mycket gott vin att upptäcka! Så mitt bästa tips är att Våga! Våga prova nytt. Våga gå upp lite i pris. Tänj lite på din normala komfortzon och öppna två flaskor till middagen. Ha dem bredvid varandra och se vad som passar bäst till maten. Vin håller bra om du korkar igen flaskan och ställer in den i kylen. Då kan du plocka fram och dricka dem till nästa veckas middag och testa en ny mat och vinupplevelse!

För den som vill ta sitt vin-intresse till nästa nivå – vad krävs för att bli en riktigt bra sommelier?

– Samma sak här, våga! Om du normalt dricker franska viner, testa att köpa vin från Nya Zealand. Var nyfiken och läs böcker, lyssna på podcasts. Att vara en bra sommelier är för mig är, självklart att vara kunnig, men även att vara ödmjuk och lyssna på vad gästen vill ha, inte vad du vill att gästen ska dricka.

Om Maya
Familj: Far Dick Samuelsson, mor Britta Samuelsson, bror Filip Samuelsson.

Övriga uppdrag: TV4:s Sommelier och co-coach med Sören Polonius för det Svenska sommelierlandslaget.

Priser: Vinnare Sommelier Freestyle 2014, Årets Lily 2014, och Nordic Ruinart Challenge 2016. Trea i Svenska mästerskapen i Sommelleri 2014, 2015, 2016. Årets framtidslöfte på Restauranggalan 2014.

Delägare i familjeföretaget Vinkällan Dryckesutbildningar, nordens största sommelierutbildning som finns på 5 ställen i Sverige och 2 ställen i Danmark. På senare tid, då intresset för vin i Sverige har ökat enormt, har de börjat med allt från 2h provningar till tredagars kurser för privatpersoner. För mer info gå in på www.vinkallan.se eller maila info@vinkallan.se