En uppfriskande och karaktäristisk beska är den smak som de flesta förknippar med öl. Ofta är den balanserad med sötma från malten. Syrlig öl är inte lika vanligt men flera mycket bra ölsorter görs för att få en framträdande syrlighet.
Syrlig öl eller så kallat suröl får ofta sin speciella smak på grund av hur det jäser. Ofta handlar det om jäsning under former som inte inte är lika strikt kontrollerade som under bryggning av vanliga öltyper. I regel är ölet spontanjäst eller bryggt med en tillsats av mjölksyrebakterier som ger den syrliga smaken.
I Belgien framställs många ölsorter enligt denna metod som får utvecklas under flera år. Det är alltså fråga om hantverksmässig framställning på hög nivå som ofta resulterar i ett exklusivt öl. Det finns även ölsorter med en tillsats av frukter och bär som ger en syrlig karaktär. Den öltypen går under namnet lambic. Kriek som har sura körsbär i receptet är en välkänd lambic och en lika läskande som intressant brygd. Du hittar den ofta på systembolaget.
Syrlig öl med högst betyg (finns på Systembolaget)