När det gäller vin till japansk mat är det inte bara Sake som gäller. Låt oss fördjupa oss i det eleganta japanska köket och komma fram till relevanta tips på vin därefter.
Att välja vin till japansk mat är en utmaning med mycket personligt ansvar. Man kan här bolla med söta, salta, starka och syrliga smaker men dessa ska mötas och bilda en perfekt symmetri.
Står det exempelvis Sushi på menyn till fredagsmyset bör man söka sig mot något torrt vitt vin, samtidigt som man får vara noga med att inte vara alltför generös med soja. Ska det ätas någon form av teriyaki och biff i synnerhet är det bästa vinet ett rött.
Att ständigt värna om balansen i ditt egna intag för din rätt är avgörande, om det så handlar om sojasås, wasabi eller chilibaserade rätter. Japanerna själva har på senare år utvecklat ett stort vinintresse och en helt annan nyfikenhet mot internationella vingårdar som återspeglar sig i vinlistorna.
Gott vitt vin till japansk mat (finns på Systembolaget)
1
Alvarinho Contacto
Vitt vin från distriktet Vinho Verde i Portugal av Anselmo Mendes.