Att välja vin till gåslever är oftast bara trevligt, men det gäller att hitta det allra bästa vinet som matchar den eleganta smaken av gåslevern.
Det bästa vinet till gåslever är något fruktigt med mycket syra som passar bra ihop med den feta gåslevern. Vin till gåslever kan vara vitt, ett fruktigt rödvin eller om man serverar gåslevern på snittar eller toast som en förrätt eller kanske tilltugg innan middagen, så kan även ett glas mousserande vin eller Champagne passa ypperligt.
Ett gott vin som fungerar för det mesta ihop med den eleganta gåslevern är en fruktig Chardonnay som har toner av äpplen och ofta även en tydlig mineralitet.
Söta viner kan också passa, men om gåslevern serveras med en fruktig sås, till exempel Cumberland, eller en chutney, kan det vara bättre att inte matcha det söta med sött, utan då välja ett torrare vin med mer syra. Det gäller att kombinera rätt, så att smakerna inte försvinner in i varandra.
Gott mousserande vin / Champagne till gåslever (finns på Systembolaget)
1
De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs
Mousserande vin från distriktet Champagne i Frankrike av Union Champagne.