Ett gott vitt vin från Italien passar bra till mat men fungerar även som sällskapsdryck. Med en lång vintradition och en stor variation av regioner och druvor finns det många härliga italienska vita viner att upptäcka!
Italienska viner produceras från norr till söder tack vare goda odlingsförhållanden. Samtliga regioner har sin egen tradition kring vinodling vilket också avspeglas i vinets karaktär. Timorasso, Verdicchio och Cortese är alla druvor från olika områden vilket vanligen används till framställningen av vitt vin. Hur druvorna odlats avgör till stor del hur vinet kommer att smaka.
En annan betydande faktor är även vinmakarens beslut kring hur de skördas, pressas och jäser. Vita viner odlas och produceras oftast i de norra regionerna vilket ger dem en karaktär av hög syrlighet men också en mjukt krispig smak. I södra regionerna får de vita vinerna en mer torr och fruktig stil. Vitt vin från Italien är fantastiskt gott till mat, framförallt det italienska köket och ska ofta drickas väl kylt.
Vita viner från Italien med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Fontana Candida Frascati
Vitt vin från distriktet Latium i Italien av Fontana Candida.