Blunda vid första droppen – och du kommer vakna i Rhônedalen

Tänk bort blåsten och kylan utanför dina svenska fönster. Se ut över Rhônedalen. Ett litet vindslitet kapell längst uppe på kullen. Vinrankorna som omgärdar den och en man med en häst som sakta går genom vingården.

Det är här du hittar det perfekta vinet till köttgrytan eller grillkvällarna i sommar. Det kryddiga medelfylliga vinet Jaboulet Parallèle 45 är ett av de mest omtalade vinerna från Rhônedalen. Vingården räknas som en av de främsta i Frankrike.

Gården ligger precis vid den 45:e breddgraden. Breddgraden markerar gränsen för där det soliga södra Europa börjar och där druvorna därför får mer sötma- och större mognadsgrad. Vinet är en blandning av 60 procent grenache och 40 procent syrah. Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 25 år. Vinifieringen är traditionell och jäsningen sker i ståltank.

Det här är ett så kallat negociantvin. Det innebär att det är de mindre vinproducenterna på orten som har odlat och valt ut druvorna. Blandningen lagringen och försäljningen sker sedan genom Paul Jaboulet.

Ett av världens främsta vinhus

Paul Jaboulet räknas i sin tur som ett av Frankrikes, och världens, främsta vinhus. Det har anor ända tillbaka till Napoleontiden då Antoine Jaboulet började odla vin i trakten. Hans tvillingsöner ärvde faderns kunskaper och en av sönerna, Paul Jaboulet, gav sedan namn till det mytomspunna företaget.

Sedan 2006 är det familjen Frey som driver gården med den världsberömda oenologen Caroline Frey i spetsen.

Ett vin för kraftiga smaker

Jaboulet Parallèle 45 ska du dricka till maträtter med kraftiga smaker. Det kan vara köttgrytan, grillat eller smakrika hårda ostar. Blunda vid första droppen och känn strävheten på tungan som förflyttar dig bort till de karga vindslitna stenbyggnaderna vid Rhônedalen. Vinet går dessutom bra att lagra i ytterligare ett par år. En lämplig serveringstemperatur är 16 – 18 grader.

Parallèle 45 Côtes du Rhône

105 kr

nr 22800, 14%, 75 cl

Kan beställas här

4 av 5

Ett välbalanserat vin med toner av vitpeppar och bär. Passar bra till kötträtter av olika slag, till en go pizza eller som ett “smuttvin” tillsammans med goa vänner. Mycket vin för pengarna.

4 av 5

Väldigt smakrikt fylligt vin som passade ypperligt till rött kött. Förvånande för att vara en fransos vars viner jag annars kan tycka är något tunna i sina smaker. Kommer definitivt att köpa detta fler gånger.

5 av 5

Härligt rödvin med drag av mogna björnbär, lite peppriga toner och pigga, friska syror. Gott till pasta med strimlad lövbiff och purjolök..

VÄLKOMMEN TILL VINOMONDO

Vinomondo är en webbplats om vin och alkoholhaltiga drycker. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.