När man dricker vin till getost är den klassiska rekommendationen att servera vita viner. Men för den nyfikne finns det andra tips på vin som kan vara mer spännande.
Det finns åtskilliga varianter på rätter med getost, men ett klassiskt sätt att servera är rätten chèvre chaud som är enkel och går snabbt att laga till. Du ugnsgratinerar chèvren och serverar med tillbehör. Recepten varierar men vanligt återkommande är rödbetor, valnötter, grön sallad och parmaskinka.
Om man vill ha ett säkert kort till sin getost serverar man en Sauvignon Blanc, som sägs vara det bästa vinet till ändamålet. Om man inte vill dricka vitt vin kan en torr rosé eller varför inte en mousserande rosé vara ett mycket trevligt alternativ. Även ett rött vin kan fungera fint. Satsa då gärna på ett fruktigt eller bärigt vin, förslagsvis en ung pinot noir eller en syrah. Tänk ledorden friskt och fräscht när du väljer vin till getost.
Tips på vitt vin till getost (på Systembolaget)
1
Alvarinho Contacto
Vitt vin från distriktet Vinho Verde i Portugal av Anselmo Mendes.