Passar det med rött eller vitt vin till kantareller? Det beror lite på hur du tillagar dem. Om du serverar ljuvliga stuvade kantareller på smörstekt bröd passar det utmärkt med ett gott vin av Chardonnaydruvan.
Att servera ett fint vin till kantareller lyfter värdet på skogens gula guld ännu mer. Till en älgbiff med kantarellsås passar ett kryddigt och mustigt rött vin som Amarone till exempel. Till de flesta grytor där svamp ingår och även kantarellpasta är mustigare röda viner med strävhet och mogen frukt det bästa valet. Några exempel är Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese eller Nebbiolo.
Om en kantarelltoast serveras vid en brunch passar det däremot fint att servera ett rosévin om du önskar det, annars är vitt vin första valet i rätter där kantarellerna är i fokus. Att välja ett bra vin till svamp är knepigt eftersom man måste ta hänsyn till både tillagningssätt, tillbehör och även tänka på om det är köttet eller svampen som är huvudingrediensen.
Gott vin till kantarellpaj (på Systembolaget)
1
Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto Montepulciano d’Abruzzo
Rött vin från distriktet Abruzzerna i Italien av Ciccio Zaccagnini.