Här är 11 saker du inte visste om vin

Att dricka är en sak, men hur mycket vet du egentligen om vin? Här är elva funfacts att briljera med vid middagen!

 1. Under delar av romartiden fick inte kvinnor dricka vin och upptäckte en man att hon gjorde det hade han rätt att avrätta henne. Det finns också dokumenterade skilsmässor på grund av att kvinna druckit, senast i Rom 194 f.Kr.
 2. Totalt finns det i ungefär 8 000 olika sorters vindruvor i världen. Cirka 2 000 av dem används till vinproduktion, ett hundratal används på den internationella marknaden. Men många används också till annat. I Kalifornien nyttjas 47% av de druvor som odlas till vinproduktion, större delen kastas bort som bordsdruvor eller russin.
 3. Det går åt ungefär 1,2 kilo druvor för att producera en flaska vin.
 4. Ett glas i sin tur består av saft från ungefär en druvklase som omfattar i genomsnitt 75 druvor. En vinstock producerar ungefär tio flaskor vin och om ett tunnland innehåller 400 vinstockar, så blir det fem ton druvor eller ungefär 3 600 flaskor färdigt vin.
 5. Vissa (olyckliga stackare) känner en stark ångest eller stor skräck inför vin. Detta har till och med ett namn: Man är i så fall en “oenofob”.
 6. Vindrickandet är – bland annat – en stolt, kristen tradition. Ordet ”vin” nämns till exempel hela 521 gånger i bibeln!
 7. I antika Grekland drack alltid middagsvärden den första klunken från vinet som denne bjöd på. Det för att försäkra gästerna om att vinet inte var förgiftat.
 8. Har vinet en vattnig smak? Det beror förmodligen på att vinet blivit till när vindruvorna plockats under en regnperiod.
 9. Vi vet att människan har druckit vin väldigt länge. Den äldsta upphittade, oöppnade, flaskan dateras till år 325 och hittades nära tyska staden Speyer. Den går nu att se på historiska museet “der Pfalz” i Tyskland.
 10. Kalifornien, USA, är världens fjärde största vinproducent, efter Frankrike, Italien och Spanien.
 11. Vindruvor är den mest planterade frukten i världen!