5 experttips som gör dig till mästare på vinprovning
Det här var gott. Det här var också gott. Så låter det ofta när vi försöker ha en vinprovning där hemma – och det leder sällan till något intressant. Karen MacNeil är vinexperten som smakar på över 3000 viner per år. För sajten Vivino.com har hon listat fem enkla tips som gör dig till en expert på vinprovning. Läs och gå sedan genast och hämta en flaska så du kan komma igång.
1. Ta fram en äventyrs-budget – och börja chansa
Allt för många av oss är ganska enkelspåriga vad gäller vin. Vi har hittat våra favoriter och sedan håller vi oss till dem – år efter år. Men i en smakvärld som är så komplex som vinets värld så blir det som om du skulle äta samma maträtt varje dag resten av ditt liv. Du måste våga smaka på någonting annat för att lära dig vad saker smakar. Karen MacNeils tips är att du tar fram en äventyrsbudget. Låt en del av de pengar du normalt lägger på vin gå till rena chansningar på flaskor du aldrig har köpt förut. Testa någonting helt nytt varje vecka – och plötsligt börjar du upptäckte helt nya smaker.
2. Drick mer än ett vin åt gången
Dricker du samma vin hela kvällen så blir det inte mycket till vinprovning. Karen McNeil jämför med ett barn som lär sig färgerna. Om barnet alltid bara får se färgen röd så kommer de aldrig att förstå vad det betyder att någonting är rött. Först när barnet får se rött i ett sammanhang med fler färger så blir det tydligt vad det betyder att vara just röd. Därför ska du alltid öppna minst två olika flaskor åt gången – så att du kan jämföra smakerna. Skaffa en återförslutare så kan du just återförsluta flaskorna – och dricka ur dem igen efter någon dag om du av någon märkligt anledning inte lyckas dricka upp allt på en kväll.
3. Drick långsamt
Om du bälgar i dig vinet och sväljer direkt så kommer du inte att känna någon smak. Drick därför långsamt. Håll vinet på tungan i 3-4 sekunder och smaka av det ordentligt innan du sväljer. Då hinner alla smaker komma fram ordentligt och du kan bilda dig en uppfattning om vad det smakar.
4. Skriv ner vad du tycker
Om du aldrig har formulerat för dig själv vad du tycker att vinet smakar så kommer du snabbt att glömma det. Du kommer heller aldrig att lära dig känna igen de olika smakerna. För att komma till botten med vad som smakar eller doftar vad så måste du formulera det så att du sedan kan återkomma till det och den vägen lära dig hitta de smaker du söker efter. Känn ingen press, du behöver inte kunna formulera dig som en vinexpert i tidningen. Som Karen MacNeil uttrycker det: Det räcker med “Det här vinet luktar som farmor i kyrkan”. Så länge du kan tolka vad det betyder så är du i mål.
5. Testa viner tillsammans med andra
Du sparka fotboll mot en vägg – men du blir garanterat mycket bättre om du har en målvakt som försöker fånga bollarna också. När du prövar ett vin tillsammans med någon annan kan ni diskutera smaken och sannolikt även hjälpa varandra att lägga märke till smaker som den andra kanske missade. Alla människor är olika och uppfattar smak olika – tillsammans kan ni komma närmare vinets kärna. Dessutom tycker du förhoppningsvis att det är roligare då – än om sitter ensam och dricker på kammaren.