5 osannolika dryckeslagar – som fortfarande existerar

Föredrar du att dricka vin ur en tekopp? Undvik Kansas! Klarar du inte av att svepa ditt glas? Håll dig borta från Georgien! Vi har samlat fem, aningen otidsenliga, lagar och dryckessedvänjorna som fortfarande hänger kvar.

Utah, USA: Spotta!

På vinprovning i den Utah? Fuska då inte och svälj vinet! Det är nämligen olagligt i delstaten. Huruvida folk lever upp till förbudet däremot är oklart.

Frankrike: Låt soldaterna dricka!

Under Napoleontiden tvingade kejsaren vingårdarna att skänka en procent av deras vin till staten. Varför? Jo, soldaterna skulle ha något att dricka. Numera efterlevs lagen genom att tillverkarna skänker sådant som blivit över i processen, såsom kärnor och druvmassa. Detta används för att tillverka alkohol för industriellt bruk.

Kansas, USA: Låt bli tekoppen!

Okej håll i dig, här kommer den konstigaste: I den amerikanska delstaten Kansas är det nämligen, rent tekniskt, olaglig att dricka vin ur tekoppar. Även om det till att börja med får en att ställa sig frågan “varför ska man dricka vin ur en tekopp?” så är det högst oklart om staten i praktiken beivrar detta – förvisso tvivelaktiga – beteende.

Georgien: Svep!

Som gäst på en traditionell måltid förväntas du avvakta med att dricka tills värden har utbringat en skål. Hans tal kan ta runt 15 minuter och gästerna måste sedan dricka upp allting de har i sina glas.

Ungern: Inget klinkande!

Ska du skåla i Ungern? Skippa då de sista centimeterna som gör att glasen möts och ett klingande ljud uppstår. Det här är nämligen något man, i alla fram till för ett tiotal år sedan, undvek i landet.
Anledningen? Enligt legenden beror det på ett misslyckat uppror 1848-1849. Efter att 13 ungerska generaler avrättades (The 13 Martyrs of Arad) så skålade de österrikiska soldater för att fira sin seger, något som fick ungrarna att svära inte på 150 år skåla med det klingande ljudet av glas som möter glas.